Blogg utvecklingsmål + ko...

I september 2015 anordnade ZeroMission en tvådagarskonferens om klimatkompensation tillsammans med Plan Vivo Foundation och Destination Sigtuna. En av sakerna vi kom fram till var att börja anpassa våra respektive verksamheter till FN:s nya utvecklingsmål. Tillsammans kunde vi se att Plan Vivo kan leverera på de flesta av de 17 målen, men framför allt vad gäller klimat, fattigdomsbekämpning, matsäkerhet, tillgång till hållbar energi, arbetstillfällen och biologisk mångfald. Med på mötet fanns en rad projektutvecklare från jordens alla hörn, återförsäljare, kunder och miljöorganisationer. Nu när det gått några månader och alla har åkt hem till sitt är det mycket glädjande att se att saker redan börjar hända.

myclimate, som är en viktig partner till ZeroMission och en av världens mest ansedda projektutvecklare har börjat visa hur alla deras projekt på olika sätt bidrar till hållbarhetsmålen. Bland annat kan man läsa om vilka mål som vårt projekt Solvatten främst bidrar till. Det är riktigt häftigt att se att man genom klimatkompensation kan bidra till nytta på så många plan. Solvatten som för övrigt blev tilldelade FN:s utmärkelse Momentum for Change under COP21 i Paris i december.

Från en av våra andra samarbetspartners, Taking Root i Nicaragua, fick vi ett ytterligare exempel på hur klimatkompensation kan ge stora mervärden här i veckan. I sin årsrapport för 2015 kan man inte bara läsa om hur Taking Root följer upp klimatnyttan i sitt projekt Communitree Carbon, utan även en rad andra socioekonomiska och miljömässiga parametrar såsom i vilken grad projektet bidrar till arbetstillfällen, hur mycket pengar som betalas ut till projektdeltagare, hur stor andel av deltagarna som är kvinnor respektive män samt hur många trädarter som planteras. Alla viktiga parametrar som svarar mot olika hållbarhetsmål. Organisationen har från 2010 då projektet blev registrerat blivit regionens största arbetsgivare, vilket är imponerande.

Detta är bara början. Successivt blir vi bättre och bättre på att visa, svart på vitt, varför klimatkompensation genom stöd till hållbart skogsjordbruk och småbrukare är så enormt effektivt på många plan. Det i sin tu gör att vi kan locka in fler människor/företag/organisationer i klimatkompensation eftersom det plötsligt blir relevant inte bara för de som har högst klimatmedvetenhet och klimatengagemang utan för alla som vill verka för hållbar utveckling. Eller kanske kompensera för något annat än just klimat.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.