Blogg Äter du plast?...

Det gör jag. Varje gång jag äter fisk. Varje gång jag frossar på skaldjur. Varje gång jag får en kallsup när jag badar i sjön eller havet.

Jag kan inte säga att att det förhöjer smakupplevelsen att tänka på mikroplasten som slinker ner i magen. Problemen med att vi fyller våra vatten med miljarder partiklar mikroplast och de ännu mindre nanoplasterna accelererar. Plasten bryts ner mycket långsamt, den kan innehålla cancerogena ämnen, plastpartiklar agerar magneter på giftiga föroreningar, de äts av plankton, fiskar och fåglar varmed de små plastpartiklarna vandrar upp i näringskedjan.

Idag hotar det allt liv i och vid haven. Mer än 1 miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år efter att ha fastnat i eller ätit plast som finns i havet. En hälsorisk är det nu även för oss.

Se CBS-reportage om plast från våra kläder

Men vi kan göra något åt problemen! Du och jag. I torsdags packade jag upp mina  två nyinköpta Guppyfriend. Det är tvättpåsar som är utvecklade av forskare och miljöaktivister. Påsarna fångar in 99,7% av alla plastartiklar som lossnar från kläderna i tvätten. Sedan dess har jag stoppat in mina träningskläder i Guppyfriendpåsarna ett flertal gånger och tvättat dem i tvättmaskin. Resultat: ren tvätt och lite färre plast i hav och sjö!

Så här fungerar Guppyfriend, klicka på filmen!

Men det finns mer du kan göra:

 1. Plastbanta och välj naturbaserade material
 2. Välj hudvårdsartiklar och andra skönhetsprodukter utan mikroplaster
 3. Använd frontmatad tvättmaskin framför toppmatad
 4. Använd flytande tvättmedel
 5. Tvätta kläder med plast på låga temperaturer
 6. Tvätta mer sällan

…och ta steget, köp en Guppyfriend, du också!

 

Mer info:

KOMMENTERA

10 Replies

  1. Tack Caroline! Ja, det slänger man sedan i förbränningssoporna. Familjens hyggligt nya träningskläder har inte släppt i från sig några större samlingar. Det ska bli mer större mikroplaster som släpper om man tvättar äldre fleece.

 1. Bra skrivet, men har två funderingar.
  Varför ska man inte välja en toppmatad tvättmaskin?
  Varför ska man välja flytande tvättmedel?
  /milla

  1. Tack Milla! Ja, jag funderade själv på det där med toppmatade. Jag letade runt på nätet men hittade inget på det. Sliter toppmatade mer på kläderna? När det gäller pulvertvättmedel så får det en viss skrubbande effekt på kläderna vilket gör att mikroplast släpper. Nackdelen med flytande tvättmedel är att man transporterar en massa vatten i onödan. Då är kompakta pulvertvättmedel mycket bättre. Tvättar man en full maskin så ger det också mindre slitage än en med färre kläder i. Likaledes om man centrifugerar med lägre varvtal så minskar slitaget.

   1. Vart hittade du infon från början med toppmatadtvättmaskin? Eftersom du valt att skriva det?
    Funderar fortfarande på flytande tvättmedel. Pulvertvättmedel är mer miljövänligt , för att det är kompakt räcker längre. Det tar också bort fläckar lättare än flytande och det innebär också att man inte tvättar kläderna i onödan för att en fläck inte har gått bort. Att det skulle slita mer på kläder har jag svårt att se.
    Att välja tvättmedel som är miljövänligt och utan Zeoliter och inte överdosera tror jag mer på.
    Om man ska tänka på plasten i kläderna, så undvik att tvätta fleece vädra en extra gång. Byt ut fleecen när den är utsliten mot ett annat matrial.
    /Milla

    1. Det var Langbrett (de bakom Guppyfriend) som gav den rekommendationen om frontmatade framför toppmatade. Frontmatade är mycket vanligare i Sverige, så här är det ingen stor fråga. När det gäller tvättmedel så blir det en målkonflikt mellan olika miljöfrågor, klimat – toxiska ämnen – plastföroreningar – övergödning – allergier – resurs/energianvändning – mm. Miljömärkta tvättmedel är förstås en given början. Miljömärkta dominerar hos våra vanligast livsmedelskedjor men är inte alls lika vanliga hos butiker som Rusta, Biltema m.m., där måste man se sig för. Tvättkapslar ska vara bättre än både pulver och flytande för att de minskar överdosering (som är vanligt förekommande). Man kommer ganska långt på att tvätta i maskin med bara vatten. Råd&Rön gjorde någon studie för några år sedan som visade att tvätteffekten blev god med bara vatten. Den dubblades med tvättmedel, men miljöeffekten tiodubblades. Gnuggades fläckarna med tvål uppnåddes nästan samma tvätteffekt som tvättmedel men lika nästan låg miljöeffekt som vattentvätt. Tvättmedlen har inte förändrats på länge, utöver att några tillverkare har reducerat sin klimatpåverkan och att växtbaserade tvättmedel blivit något vanligare. Förnybara/växtbaserade ingredienser finns allt i fler alternativ, om än inte så vanligt hos de stora livsmedelskedjorna. Växtingredienserna vill man helst ska vara hållbart producerade, såsom KRAV-märkta, men det är ännu ovanligt. Många aspekter är det att tänka på, men som du säger Milla, att inte överdosera eller tvätta i onödan får stor effekt.

 2. Intressant och bra ide. Fast ska ansvaret ligga på individnivå? Borde inte detta ligga högre upp på kommun eller myndighet? Idag får jag t ex nedbrytningsbara kompostpåsar av kommunen för att hantera mitt komposterbara avfall. Jag går inte och köper dessa påsar själv.
  Vad gäller flytande tvättmedels så levereras dom i…plastförpackningar.
  Varför inte påfyllningsbart på glasflaska i butik?

  1. Ja, vems är ansvaret, Ole? Det är en ständigt återkommande och fråga när det gäller miljö och andra hållbarhetsfrågor. Både viktig och svår.

   Vilket ansvar har jag som individ? Är det samhället/skatte-kollektivets ansvar att städa upp föroreningar? Eller är det tillverkaren av tvättmaskiners ansvar att sörja för att tvättmaskinen inte släpper ifrån sig en skadliga ämnen? Borde inte de ha filter som tar bort alla plastpartiklar? Eller är det klädtillverkarna som från början ska tillverka produkter som inte förorenar våra hav och vattendrag? Eller är det plasttillverkarnas ansvar i grund och botten som ansvarar för alla plastföroreningar? Eller ska vi invänta nya lagar och regler? I Sverige, i EU eller nya internationella överenskommelser?

   När vi på U&We arbetar med förändringsprocesser hos företag så ingår alltid dessa ansvarsfrågor. Likaså i de utbildningar vi håller. Det finns inga självklara svar, men diskussionerna medvetandegör ansvarsfrågan och leder i regel till ett ökat ansvarstagande, både hos individ och hos organisationen. När människor, företag och organisationer får insikt om allvaret i miljösituationen samt hur de med sina beslut och handlingar också bidrar till att förvärra den, så ökar beredskapen och förståelsen för att var och måste ta ett ansvar för det vi kan påverka och har inflytande på. Även om stort ansvar skulle vila på någon annan aktör i den långa ansvarskedjan. När miljösituationen idag är så pass bekymmersam att det handlar förutsättningarna för en fungerande planet och en fortsatt välfärd. Då kan vi inte vänta på att någon annan ska agera.

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.