Blogg Äter du plast?...

Det gör jag. Varje gång jag äter fisk. Varje gång jag frossar på skaldjur. Varje gång jag får en kallsup när jag badar i sjön eller havet.

Jag kan inte säga att att det förhöjer smakupplevelsen att tänka på mikroplasten som slinker ner i magen. Problemen med att vi fyller våra vatten med miljarder partiklar mikroplast och de ännu mindre nanoplasterna accelererar. Plasten bryts ner mycket långsamt, den kan innehålla cancerogena ämnen, plastpartiklar agerar magneter på giftiga föroreningar, de äts av plankton, fiskar och fåglar varmed de små plastpartiklarna vandrar upp i näringskedjan.

Idag hotar det allt liv i och vid haven. Mer än 1 miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år efter att ha fastnat i eller ätit plast som finns i havet. En hälsorisk är det nu även för oss.

Se CBS-reportage om plast från våra kläder

Men vi kan göra något åt problemen! Du och jag. I torsdags packade jag upp mina  två nyinköpta Guppyfriend. Det är tvättpåsar som är utvecklade av forskare och miljöaktivister. Påsarna fångar in 99,7% av alla plastartiklar som lossnar från kläderna i tvätten. Sedan dess har jag stoppat in mina träningskläder i Guppyfriendpåsarna ett flertal gånger och tvättat dem i tvättmaskin. Resultat: ren tvätt och lite färre plast i hav och sjö!

Så här fungerar Guppyfriend, klicka på filmen!

Men det finns mer du kan göra:

 1. Plastbanta och välj naturbaserade material
 2. Välj hudvårdsartiklar och andra skönhetsprodukter utan mikroplaster
 3. Använd frontmatad tvättmaskin framför toppmatad
 4. Använd flytande tvättmedel
 5. Tvätta kläder med plast på låga temperaturer
 6. Tvätta mer sällan

…och ta steget, köp en Guppyfriend, du också!

 

Mer info:

KOMMENTERA

10 Replies

 1. Intressant och bra ide. Fast ska ansvaret ligga på individnivå? Borde inte detta ligga högre upp på kommun eller myndighet? Idag får jag t ex nedbrytningsbara kompostpåsar av kommunen för att hantera mitt komposterbara avfall. Jag går inte och köper dessa påsar själv.
  Vad gäller flytande tvättmedels så levereras dom i…plastförpackningar.
  Varför inte påfyllningsbart på glasflaska i butik?

  1. Ja, vems är ansvaret, Ole? Det är en ständigt återkommande och fråga när det gäller miljö och andra hållbarhetsfrågor. Både viktig och svår.

   Vilket ansvar har jag som individ? Är det samhället/skatte-kollektivets ansvar att städa upp föroreningar? Eller är det tillverkaren av tvättmaskiners ansvar att sörja för att tvättmaskinen inte släpper ifrån sig en skadliga ämnen? Borde inte de ha filter som tar bort alla plastpartiklar? Eller är det klädtillverkarna som från början ska tillverka produkter som inte förorenar våra hav och vattendrag? Eller är det plasttillverkarnas ansvar i grund och botten som ansvarar för alla plastföroreningar? Eller ska vi invänta nya lagar och regler? I Sverige, i EU eller nya internationella överenskommelser?

   När vi på U&We arbetar med förändringsprocesser hos företag så ingår alltid dessa ansvarsfrågor. Likaså i de utbildningar vi håller. Det finns inga självklara svar, men diskussionerna medvetandegör ansvarsfrågan och leder i regel till ett ökat ansvarstagande, både hos individ och hos organisationen. När människor, företag och organisationer får insikt om allvaret i miljösituationen samt hur de med sina beslut och handlingar också bidrar till att förvärra den, så ökar beredskapen och förståelsen för att var och måste ta ett ansvar för det vi kan påverka och har inflytande på. Även om stort ansvar skulle vila på någon annan aktör i den långa ansvarskedjan. När miljösituationen idag är så pass bekymmersam att det handlar förutsättningarna för en fungerande planet och en fortsatt välfärd. Då kan vi inte vänta på att någon annan ska agera.

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.