Blogg Framtidens smarta af...

Kollega Jens kom till kontoret en dag och var lyrisk (händer ibland men inte varje dag). Lyssna på denna föreläsning den slår det mesta! Det tog någon vecka innan jag kom till skott  – men nu säger jag det samma  – lyssna!

*Föreläsningen ges av Tony Seba (verksam vid University of Stanford) och visar på sönderslagna affärsmodeller med hjälp av en teknik som redan är här. T.ex. att möjligheterna till att lagra energi i batterier kommer att förändra befintliga affärsmodeller radikalt. Motsvarande kostnaden av två kaffe latte/mån kan ett företag köpa lagringsplats för energi  och därmed halvera energikostnaderna för lokalerna (energi köps när den är som billigast och lagras). Låter det för bra för att vara sant? Lyssna!

Disruptiva affärsmodeller finns redan inom IT-branschen: Moores lag är ett exempel på exponentiell teknologi som inneburit att efter 24 månader dubblas lagringskapacitet till befintlig  kostnad. Andra exempel är Airbnb och Uber.

Vad är en disruptiv affärsmodell? Är det en radikal transformation? Eller normal ingenjörskonst? Det vi vet är att gamla sätt att göra affärer kommer att lösas upp och ersättas av nya på grund av nya tekniska lösningar. D.v.s ny teknik förändrar en marknads förutsättningar totalt.

Batteri energilagring

En annan bransch som nämns är Elbilar. 2025 så är all nyproducerade bilar elbilar. Kan det stämma ? Lyssna

Förarlösa bilar (möjliggjort av framtida enorma datakapacitet) ger 80% mindre bilpark. Från 90 % av bilens livscykel  i parkeringsmode till 90% i rullande drift!

12 framtida områden nämns som disruptiva.  Även om du inte är verksam inom just dessa 12 så kommer kombinationer  av dessa pusselbitar (t.ex. batterilagring, 3D-printing, elfordon) att påverka alla branscher. Gemensamt för alla 12 områden är att teknologin för respektive område redan är här.

Ett tecken på att utvecklingen är snabb är att det inte bara är utvecklingsingenjörer på forskningsavdelningen som agerar utan att nu är det koncernledningar som ser de nya affärsmodellerna som både en möjlighet och risk för företaget.

Det riktigt intressanta framtidsmodellen vore ju en kombination mellan en disruptiv och en cirkulär affärsmodell  – det kanske är nästa års föreläsning och vi får dubbel #planetnytta.

* Clean Disruption – Why Energy & Transportation will be Obsolete by 2030 – Oslo, March 2016

 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.