Blogg Lucka 4: Motståndsr...

Jag ser en motreaktion på att våra gränser stängts, avsaknaden av en tydlig framtidsvision för vårt samhälle där både gamla och nya svenskar har en plats och en roll, på det högljudda tonläget i sociala medier och den växande nationalismen världen över. Jag väljer att se det som dammluckor som öppnats som förhoppningsvis ger fart åt goda och visionära samtal inom politiken, på sociala medier och runt middagsborden.

Vilka är då dessa lucköppningar som jag uppmärksammat:

#jagärhär

En aktionsgrupp på facebook mot hat och hatfulla kommentarer. Gruppen startade i maj och har idag nästan 30.000 aktiva medlemmar. Även du som inte är med i gruppen kan delta i aktionerna genom att i hatfulla kommentarsfält (ofta på Fria Tider och i tidskriften Samtiden)

  • Skriva en egen kommentar och avsluta den med #jagärhär
  • Gilla kommentarerna där det också står #jagärhär
  • Anmäla hatet – (här kan du läsa hur du gör)

Det är genom att ta över ett negativt kommentarsfält som gruppen gör skillnad. Tillsammans blir man starkare! Läs mer om #jagärhär på Aftonbladets svenska hjältar och i dagens Expressen om aktionen mot hatstormen på Åhléns luciareklam.

DN.Kultur

Hela söndagens kulturbilaga handlar om nationalismen. Massor att läsa och reflektera kring! Börja med Björn Wimans söndagskrönika om svensk patriotism. Han benar ut begrepp och ingav i alla fall mig hopp. Björn gör om några slogans som florerat under USA-valet till svenska one-liners:

  • Gör Sverige lagom igen
  • When they go low, we go lagom

Fortsätt sedan att läsa Sverker Sörlins ”5 snabba om nationalism”. Det är en tyngre text om urtanken, blodet & medborgaren, kulturen och vanryktet som avslutas positivt med att visa att en annan nationalism är möjlig!

”För nationalismen kan lika gärna vara inkluderande, ansvarsfull och tolerant. Dess innehåll och gränser sätts ytterst av politik.”

Gör sen som några kända svenskar och svara på enkäten med två frågor:

  1. Vad är du stolt över med Sverige?
  2. Vad skäms du över med vårt land?

Jag är som Carola Häggkvist stolt över allemansrätten och som Qaisar Hahmoud stolt över gratis utbildning och bibliotek. Jag skäms över att vi stängt våra gränser! Om du vill, får du gärna dela med dig av dina svar i kommentarsfältet nedan!

Goda samtal

Middagssamtal med öppenhet trots att vi tycker olika inger hopp. Jag har vid två tillfällen under veckan som gått suttit på middagar där samtalen handlat om politik, migration och invandring där meningarna gått isär. En person uttryckte sin frustration över de stängda gränserna med att

har vi… har någon av oss märkt av det krisläge som de många människorna på flykt medfört… nej, jag har i alla fall inte kännt av något och här sitter vi och äter trerättersmiddag som om ingenting har hänt”.

Andra på samma middag tyckte det var modigt av Socialdemokraterna att stänga gränsen. Tonen blev aldrig aggressiv utan vi lyssnade på varandra. Alla enades om att vi kunde göra mer – bjuda hem en familj, gå med i Kompis Sverige, erbjuda boende.

Hur ska vi klara oss i en totalitär tid?

Samtidigt behöver jag och många med mig något att förhålla oss till när vi jobbar för att inte en auktoritär ledare ska stå som segrare i valet i september 2018. Masha Gessen ger i en krönika i DN.Kultur den 19 november sex råd för att överleva i en totalitär tid som ett svar på utgången i USA-valet.

  1. Lita på den auktoritäre ledaren – Hen menar vad hen säger.
  2. Förleds inte av små tecken på normalitet
  3. Institutionerna kommer inte att rädda dig – Det tog Putin ett år att ta över de ryska medierna och fyra år att nedmontera valsystemet.
  4. Bli ursinnig – Behåll din förmåga att bli chockad!
  5. Kompromissa inte
  6. Minns framtiden – Inget varar för evigt!

candyland

Fyll på med kultur

För att orka ta kampen och gå in i diskussioner kan det vara skönt att fylla på med kulturupplevelser av alla de slag. Så öppna dammluckorna för mer kultur – somligt är faktiskt gratis

  • Föreställningen Limits med Cirkus Cirkör på Dansens Hus – om att vara tvungen att lämna sitt hem! Pågår till 7 februari 2017!
  • Boken En tysk mans historia av Stefan Haffner – handlar om att växa upp i Tyskland under krigsutbrottet 1914, mellankrigstiden och nazismens framväxt. Finns att låna på närmsta bibliotek!
  • Konst för Läkare utan Gränser den 11 december på Candyland

Har du tips på kulturupplevelser eller böcker att läsa? Dela gärna med dig nedan!

Senaste Inläggen

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.