Blogg Lucka 1: Ta ett medv...

Hurra! Nu är det 1 december och vi går in i julmånaden på riktigt. Idag startar vi på U&We den lucköppning som ska pågå fram till julafton, där vi vill ge dig tips och insikter om vad som händer på hållbarhetsområdet.

1:a advent var ju redan förra helgen, och det är väl egentligen den officiella starten i väntan på julens ankomst. I alla fall om man tänker sig julen i dess ursprungliga kyrkliga mening. Istället har veckorna före jul utvecklats till en Golgatavandring i köpcentrum och stormarknader i jakten på den perfekta högtiden. Vi bakar lussekatter, trillar köttbullar, gravar lax, kokar skinka och slår in paket. När julklappsutdelningen avslutats ligger vi där dästa framför den nya storbildsteven och petar matrester ur tänderna, medan barnen vimsar omkring i sina nya VR-glasögon. Nu upplever du kanske att jag målat upp en mörk bild av denna ljusets högtid? För många förlöper inte alls julen på detta vis, men för andra är det tvärtom ett scenario som upprepar sig år efter år bara för att man känner att man måste.

Denna första decemberdag vill jag istället utmana dig att ta kommandot över julen! Gör det som passar dig och din familj bäst, tänk hållbart där du kan och låt inte måsten styra dina val. Själv älskar jag julförberedelserna. Jag är en riktig julnörd. Men jag har skippat lussebullarna på senare år. Jag köper en färdigkokt ekologisk julskinka. Men jag lägger in sill och köper en gran. Och i år blir det några få utvalda klappar där jag bestämt mig för att hämta inspiration från den strategi för hållbar konsumtion som regeringen nyligen lanserat.

Att man på högsta nivå börjar intressera sig för hur man kan underlätta för oss konsumenter att göra bra val, tycker jag är otroligt uppmuntrande. Det har lockat mig, som visserligen tycker om att tänka på mig själv som en medveten konsument, att kolla om jag kan göra några fler enkla saker för att minska avtrycken från mitt sätt att leva. Så här i lucka 1 kommer lite julklappstips till dig:

remakeremake1

Strategin uppmuntrar till exempel till återbruk. Eftersom jag bor i Stockholm och är lite modeintresserad ska jag leta julklappar bl a i Stadsmissionens Remake-butiker. De gör nya plagg, accessoarer och snygga inredningsprylar av insamlade textilier. Strategin omfattar också en ”giftfri vardag”, så jag kollar efter leksaker till min systerson som inte är gjorda av plast. Här handlar jag nog på nätet, för jag tycker det är svårt att hitta schysta leksaker hos de stora kedjorna – har du tips tar jag gärna emot. Slutligen ska mamma faktiskt få en ny stavmixer. Strategin för hållbar konsumtion föreslår att man ska sänka momsen på reparationstjänster till hälften framöver, men till dess kan hon nog inte vänta. Däremot ser jag fram emot att det blir mer värt att lappa och laga framöver, än att köpa nytt!

Blir du nyfiken och inspirerad kan du läsa mer om Strategin för hållbar konsumtion här! Och lycka till med dina egna julförberedelser!

 

 

KOMMENTERA

One Reply

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.