Blogg Fiska efter sommaren...

Nu kommer förhoppningsvis äntligen värmen..

..och med den längtan till sol och bad. För dig som tänkt satsa på nya badkläder för säsongen vill jag gärna tipsa om baddräkter, bikinis och badbyxor producerade av spökgarn från haven! Vet du vad spökgarn är?

Spökgarn är fiskenät och trålar som fiskare förlorat till havs. Redskapen fortsätter att fiska utan att någon tar hand om fångsten. Enligt Havs och vattenmyndigheten räknar man idag med att det bara i Östersjön finns minst 100 mil fiskande spökgarn, som fångar in minst 200-300 ton torsk årligen! Tänker man sig det ur ett måltidsperspektiv är det minst 600 000 portioner torsk som går förlorade till spökgarnen varje år!

Problemen har ökat med utvecklingen av de svårnedbrytbara konstfibermaterial som fiskeredskapen tillverkas av. Havsfiskelaboratoriet i Lysekil har drivit ett projekt för att kartlägga effekterna av spökgarn och har kunnat konstatera att fortfarande efter 18 månader fiskade garnen med så mycket som 40% effektivitet. Förutom fiskar så riskerar även fåglar och andra marina djur att fastna och kvävas eller svälta ihjäl.

Både inom EU och på global nivå uppmärksammas problemet med både spökgarn och plast i haven allt mera. Metoder för att rensa bottnarna och för att fånga upp ytdrivande skräp har utvecklats tillsammans med yrkesfiskare och forskare. Däremot har man ännu inte kunnat påvisa hur ekosystemet påverkas på längre sikt.

Det är dyrt att samla in skräpet, så leta efter produkter med återanvända material från havet – det finns förutom badkläder också bl a träningsskor och regnjackor.

adidas-parley-swimwear bikini 2

De här bilderna kommer från Adidas och Oceanzen. Här hittar du mer om badkläder av plast från haven:

Adidas och samarbetet med Parley

Ocean Positive by Fourth element

https://www.oceanzenbikini.com/

Och här kan du se mer om hur situationen är i Östersjön: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/dor-plagsam-dod-i-spokgarnen

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.