Blogg If you are in a hole...

Positivt tänkande har nyligen kommit upp på dagordningen. Budskapet bar länge varit att man ska se glaset halvfullt – inte halvtomt. Nu växer en motreaktion; ägnar man sig åt positivt tänkande leder det till besvikelse när det man önskar inte inträffar. I stället ska man gilla läget, se sanningen i vitögat och vara realistisk, då blir man inte besviken när det visar sig att det blev så illa som man befarade.

Parisavtalet, som trädde i kraft förra veckan och som följs upp med klimatkonferensen i Marrakesh som pågår just nu, är en stor framgång med så många länder som undertecknare. Men, men…finns där inte inslag av obefogat positivt tänkande? Jag ska nu agera i den nya andan i denna bloggpost. Se sanningen i vitögat…

Bill McKibben, grundare av 350.org, lanserade för fyra år sedan projektet Do the Math som gick ut på att låta kolet stanna i marken, eftersom vi annars inte har en chans att klara 2°C-målet. Nu har han skrivit en artikel som heter Recalculating the Climate Math.

ae166eb46c69373fd0ea8a4213e4aded6d3cf615

Där visar han med hänvisning till thinktanken Oil Change International hur den aktuella matematiken ser ut (hela rapporten kan laddas ner). Den grundar sig på produktion och inte på konsumtion. Detta i sin tur bygger på att även om vi minskar konsumtionen så kommer produktionen att fortsätta och finna avsättning även om priserna blir lägre. Vi måste alltså gå till källorna och undersöka hur mycket koldioxid som kommer att släppas ut från fracking, oljesandlager, olje/gaskällor och kolgruvor runt jorden. Så här ser matematiken ut

942 > 800

942 Gigaton är summan av den kolidoxid som släpps ut om fossilindustrin tömmer de nuvarande fossilresurserna som man nu håller på att utvinna.

800 är det antal Gigaton som vetenskapen säger att vi kan släppa ut för att ha 2/3 chans att stanna under +2 °C ökning.

Slutsatsen är alltså att om vi eldar upp allt fossil bränsle som är under utvinning har vi redan missat målet och temperaturen kommer att öka med mer än +2°C.

Skulle vi istället sikta på att begränsa temperaturökningen till +1,5°C ser matematiken ut så här:

942 > 353

942 är samma siffra som tidigare. 353 är antalet Gigaton som vi med 50% sannolikhet får släppa ut för att klara +1,5-målet. Det betyder att vi då måste stänga ner en stor del av den verksamhet som nu utvinner fossil lagrad energi med början i rika länder och naturligtvis får ingen ny produktion påbörjas.

DET ÄR SANNINGEN I VITÖGAT. Vi befinner oss i ett stort hål och ska vi komma upp ur det hålet måste vi sluta gräva. Hoppas delegaterna i Marrakesh kommer att inse hur matematiken ser ut! Det måste bli slut på att regeringar subventionerar och ger skattelättnader till fossilindustrin, banker måste sluta låna ut pengar till nya fossilprojekt, utsläpp måste kosta mycket mer och det måste till en global koldioxidskatt. Pensionsmedel måste riktas mot förnybart. Det måste bli olönsamt att ta upp fossilt bränsle!

PS 1. Svenska regeringen tog utifrån den här matematiken ett katastrofalt beslut när man lät Vattenfall sälja sina kolgruvor. Var det positivt tänkande eller bara huvudet i sanden?

PS 2. Hur tänker Cecilia Malmström och de som förhandlar om TTIP, när de gäller de här frågorna? Med den avtalskonstruktion man tänker sig kommer det att finnas mången anledning för stora energibolag att stämma regeringar för uteblivna vinster. Och hur kommer bilindustrin att reagera när länder inför stopp för fossilbränslen?. VW exempelvis skulle väl se en chans att få tillbaka lite som kompensation på de miljardböter man nu tvingas betala.

PS 3. Om Trump vinner är nog glaset rent av tomt.

 

 

 

 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.