Blogg Tågsemeterintresset...

Precis hemkommen från den årliga skidsemestern, som även är tågsemester för oss sedan 2011, är jag redo att dela med mig av resan. Jag upplever starkt att det skett en förändring och att intresset för att resa med tåg har ökat. Detta syns på allt från att det är fler som berättar om sina tågresor (tågskryter) och att fler vänner vill få råd, dessutom är det svårare att få tag på biljetter samtidigt som nya aktörer har börjat etablera sig på tågsemestermarknaden.

Nya vägar till Alperna

DN har etablerat sig som ett tågcharterbolag. Lagom till Stockholmarnas sportlovsvecka avgick DN-tåget igen med destination Venedig! Det fanns möjligheter att stiga av i österrikiska Alperna på vägen, t.ex. Zell am See och Bad Gastein. Fördelen att åka med detta tåg är förstås att du slipper vara orolig för tågbyten och förseningar. Kostnaden något högre – 7.495 kr tur och retur eller 5.995 kr om du kan får ihop fem personer att dela kupé med.

Det fina är att DN visar att det går att anordna tågcharter. Till sommaren har de bl.a. släppt Midsommartåget upp till norra Sverige.

Andra chartrade tåg

  • UrlaubsExpress från Hamburg till St.Anton. De har även erbjudanden under sommaren. Prisvärt och du kan få med dig bilen!
  • Alpen-Express hade två chartertåg direkt från St.Anton till Haag i Nederländerna för holländarna att välja på under lördagkvällen!

Känner du dig sugen på att åka tåg?

Låt dig inspireras på Tågsemesterdagen som går av stapeln för andra året i rad den 28 mars i Stockholm. Du anmäler dig här.

Vår egen resa

I år försökte vi få till en propagandaresa då vi hade med oss en annan familj som åkte tåg till Alperna för första gången.

Utresa

Snälltåget till Malmö med en härlig restaurangvagn och möjligheter att köra ikapp förlorade tid pga en incident efter Järna.

Snälltåget

Öresundståg över till Köpenhamn där vi sov en natt för att hinna med första tåget till Hamburg från Köpenhamn på lördagmorgonen som avgick 7.26. Genom att hinna med detta tåg når man de södra Alperna över dagen. Klockan 22.xx var vi framme i St.Anton efter byte i Hamburg, München & Innsbruck.

Hemresa

St.Anton – Zürich – Hamburg – Köpenhamn – Stockholm.

Nattåget hade vi bokat bästa varianten med sovvagn där man förstås sover väldigt bra, men det är trångt med plats för packningen. Vi avstod Urlaub-Express direkt från St.Anton till Hamburg då vi trodde det kunde finnas risk för försening och därmed miss av tåget till Köpenhamn. I efterhand kunde vi konstatera att detta tåg också han med 8.53-tåget från Hamburg – hade varit betydligt billigare.

Nyhet för oss var resan över Stora & Lilla Bält – mycket vacker tågsträckning!

Vill du ha mer inspiration finns mina tidigare bloggposter om tågresande här:

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.