Blogg Veckan som kommer - ...

Clinton eller Trump? COP22 drar igång i Marrakech.

Vanligtvis brukar jag känna mig positiv, försöka inspirera och skriva om vad som faktiskt går att göra för att få till en förändring. Men nu känner jag oro. Vad händer på onsdag morgon om Donald Trump står som segrare i presidentvalet i USA? Jag kan ju inte rösta själv. I Dagens Industri skriver Peter Fellman att ”Skräcken för Trump växer”.

Vad händer om vi inte kommer tillrätta med klimatförändringarna? Det pratas om att företag inte kan fortsätta med ”business as usual” – men många jag känner fortsätter sina liv som om klimatfrågan inte var akut. Travel as usual och meat as usual verkar råda.

Missade du Leonardo di Caprios förra film The 11th Hour? Utkom redan 2007 och hade en optimistisk underton att vi hade möjlighet att göra något om vi startade nu (då, för nio år sedan!). En 2-minuters trailer finns här! Den nya filmen heter Before the Flood och släpptes förra veckan. Du kan se den på Youtube.

klimatmötets hemsida finns allt du behöver veta om vad som händer under dagarna 7-18 november i Marocko. På COP22 nyhets- och diskussionsforum finns två bilder som tydligt visar hur snabbt det går. Den ena är en Earth Clock som räknar upp antal människor på jorden, olja som pumpas upp, arter som går förlorade, avskogning med mera. Den andra är en widget som visar mängden klimatutsläpp olika länder släppt ut under 2016. Den tickar också uppåt. Vill du själv använda denna widget finns den att ladda ned här.

Valet i USA är välbevakat. I Stockholm kan du till och med delta på valvaka. På Hard Rock Café har utlands-demokrater hyrt in sig och håller en valvaka som är öppen för allmänheten. Amerikanska ambassaden håller sin valvaka på Hotell Hilton vid Slussen för speciellt inbjudna.

Klimatmötet i Marrakech, COP22, är inte lika upphaussat. Kanske för att COP21 i Paris lyckades få fram ett avtal som många länder även har ratificerat? Den som vill följa vad som händer i Marrakech, lära sig mer om klimatförhandlingar och samtidigt inspireras av att resa med tåg bör titta in på coptrain.se. Där finns bl.a.

  • En guide till klimatförhandlingarna
  • Mattias Goldmans resa från Stockholm till Marrakech via Göteborg, Malmö, Köpenhamn, Bryssel, Paris, Barcelona.
  • En blogg vars två senaste poster handlar om Clinton & klimatet och Trump & klimatet

För att försöka mota undan oron och ändå känna att jag gör något, att jag bidrar och inte bara klagar över sakernas tillstånd går jag just nu en politisk grundkurs. Vi får se vad det leder till.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.