Aktuellt Blogg Fossil fotboll...

#86    Jaaa, Atlético Madrid tar ledningen med 1-0 mot Real Madrid! Jag ligger förkyld och nerbäddad i soffan framför Champions League-finalen. Men varför står det ”Azerbaijan – land of fire” på deras tröjor? Fotbollens popularitet och pengaomsättning lockar till sig de penningstarka branscherna. Här i Champions League-finalen står Azerbadjan, en korrupt diktatur som berikat sig på olja och gas, mot ”Fly Emirates”, ett flygbolag ägt av ett odemokratiskt emirat som byggt sitt välstånd på olja. Fotbollen svämmar över med pengar från shejker och ryska oligarker som, mer eller mindre orätt, gjort sig förmögna på fossil energi. Spelare och sändningsrättigheter trissas upp till orimliga summor. Bara spelarna Christian Ronaldo och Gareth Bale kostade Real Madrid en miljard kronor – var – i inköp.

Egentligen blir det bara väldigt tydligt i fotbollsvärlden. Pengar och makt från fossil energi dominerar hela vårt samhälle. Olja är den största varugruppen i internationell handel och den största transporterade volymen på planeten. Flera av de största multinationella företagen har sin bas inom oljeindustrin. Många av världens krig handlar om helt eller delvis om kontroll av fossila bränslen. 80 procent av världens energiförsörjning är baserad på fossila bränslen.

Makten över fossila bränslen är också starkt koncentrerad. Mer än 1/3 av världens olja finns i Ryssland, Saudarabien och USA samtidigt som 2/3 av allt kol finns i USA, Ryssland, Kina och Indien (i nämnd ordning). Och deras bolag kontrollerar en ännu större del av världens fyndigheter. En stor del av basen för världens ekonomi återfinns således i några få, tämligen odemokratiska, händer.

Samma länder och bolag gör dessutom allt de kan för att förhindra effektiva åtgärder mot de klimatförändringar som riskerar mänsklighetens överlevnad. Hur ska vi kunna rå på detta maktimperium?

Vi måste börja i EU. Tillsammans kan vi besluta om att:

  • sätta tuffa – bindande – klimatmål (-60% till år 2030), 
  • snabbt avveckla rysk olja och kol samt förbjuda ny kolkraft, 
  • effektivisera energianvändningen kraftigt (-40% år 2030), samt 
  • sätta mål (40% år 2030) och genomföra kraftfulla satsningar på förnybar energi. 

I morgon kan du och jag rösta i EU-valet och påverka 28 medlemsländer att ta rejäla steg i rätt riktning för att hejda den globala uppvärmningen. Fördelen är inte bara att vi får ett klimat som är möjligt att leva i. Vi får dessutom energikällor, som sol och vind, vilka kan bli mer demokratiska och ge en bättre ekonomi för varje enskild individ. Så vi reser oss från sofflocket och går och röstar i morgon, söndag den 25 maj, på de partier som har en stark och trovärdig miljöpolitik!

På köpet får vi kanske en sundare fotboll, där sporten och inte pengarna är i fokus…
Hur gick det i matchen? Azerbadjan förlorade mot Dubai med 4-1 efter förlängning. Ronaldo och Bale gjorde var sitt mål, två miljardsinvesteringen som betalar sig.

 

Detta är inlägg #86 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva minst ett blogginlägg om dagen i 100 dagar med start den 1 mars 2014 –

KOMMENTERA

2 Replies

Your comment has been successfully submited.