Blogg 4 principer till Pla...

Att vi idag lever utanför planetens gränser som individer, företag och länder är oroväckande. Earth Overshoot Day , den dagen som markerar när vi ligger i ekologisk skuld har på 10 år förflyttat sig från oktober till augusti. Det var länge sedan ekvationen gick upp. Vi på U&We ser att företag har ett enormt ansvar, men också möjlighet att bli “planetskötare” och göra goda affärer samtidigt. Vi brinner verkligen för planetnytta.

Vad behöver man som företag tänka på om man vill anta utmaningen och bli bättre än hållbar – bli planetnyttig?

4 principer av planetnytta att hålla fast i:

Att fokusera på det som betyder mest

En planetnytta-strategi måste fokusera på de aspekter inom samhället och miljön som är mest påverkade av ett företag och dess värdekedja. Både interna och externa intressenter bestämmer vilka dessa aspekter är. Att man har en positiv påverkan inom ett område får aldrig kompensera för den negativa påverkan inom ett annat materiellt område.

Att driva förändring utanför din organisations fyra väggar

Planetnytta-strategier blir som katalysatorer och den positiva förändringen som i början var riktat på den egna verksamheten spiller över och påverkar hela sociala, miljömässiga och ekonomiska system på ett positivt sätt. Genom planetnytta har du förstått att endast en ändring av din organisations handlingar inte skulle bidra till den förändringen som behövs inom samhälle och miljö. Dessa system hänger ihop och är dynamiska, vilket betyder att man som företag kontinuerligt måste ta ställning för att säkerställa störst effekt.

Att skapa positiva självreplikerande cykler i naturen och samhället

Planetnytta återupplivar den naturliga världen, stärker samhället, förbättrar det individuella välbefinnandet och strävar efter långsiktiga positiva effekter. Ett planetnyttigt företag orsakar inte oåterkallelig skada på vare sig miljön, samhället eller individuella personer. Om en ny aktivitet som startades inom strategin för planetnytta har en negativ påverkan på företagets materiella problem så måste dessa läggas till företagets fotavtryck och adresseras.

Att dela framsteg ärligt

Att bidra till planetnytta kräver åtgärder, mätningar och framsteg som är tydliga, trovärdiga och lättillgängliga. Alla väsentliga effekter – både positiva och negativa – måste vara mätbara och kommuniceras.

Dessa 4 principer är till för att hjälpa företag hitta rätt ambition och kan ses som riktlinjer för att utveckla och testa tillvägagångssätt. Är ni intresserade av planetnytta? Vi träffar er gärna för att prata mer. Vi brinner verkligen för det här.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.