Blogg Att se med egna ögo...

Nu har jag själv varit på plats på Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar. Jag är inspirerad, imponerad och väldigt trött i benen. Somligt är gamla godingar i ny tappning, inte alltid till det bättre men ett gott försök som t.ex. LiveMat utan Rune Kalf Hansen. För de av er som inte kan komma till Trädgårdsmässan i år så är ju en bild bättre än ingenting, några ser ni nedan andra har jag lagt ut på min och U&We:s facebook-sidor.

Jag som aldrig varit på Trädgårdsmässan tidigare var glad över att det i många montrar fanns ett eller flera ekologiska alternativ. Är du i shoppingtagen kan Plantagens monter rekommenderas med tre KRAV-märkta örter för en 50-lapp, eller Chilisällskapet med Tistelvind på plats med fermeterad chili på små små flaskor – hett, hetare eller hetast i hela världen!

Roligt tyckte jag att det var med alla tävlingar, riktiga indragare till montrarna. Jag har sett allt! Du kan bl.a. rösta på bästa trädgårdsbok, bästa täppa, bästa balkongidé, snyggast fågelholk, bästa drömträd under florist SM och förstås bästa idéträdgård.

Idéträdgårdarna som skapats på temat nya oväntade kombination och inspirerande kollisioner ska vara lockrop från trädgården. Jag tror det finns något för alla, den som vill tukta sin trädgård kan inspireras av Tage Andersens ”Med naturen, mot naturen” och Drottningholms slottspark ”Till nytta och nöje”. Den som vill ha något vackert som inte skaver bör gå till Zetas idéträdgård ”En trädgårdsmästares väg”. Är du däremot som jag en hållbarhetsfantast så passar Rölunda Gårds ”Med känsla för jord” och Skillebyholms ”Orsak & Verkan”, två trädgårdar med helt olika uttryck.

Skillebyholms monter är fräschast, mest oväntad och full av överraskningar. Och helt eko bland annat tack vare sponsorer som Ekolådan, Göran Hörberg ekoodling, Rosendals Trädgård, Gudrun Sjöden, Saltå Kvarn, Ekobanken med flera.

Juryns val av bästa monter presenterades redan igår – Rölunda vann med följande motivering;

”En idéträdgård i tiden och för framtiden, som plockar fram det genuina från det gamla bondesamhället där vi var tvungna att bruka jorden för att överleva. Detta är inte fusk, det är på riktigt.”

Nu kan du gå in och rösta fram din favorit. Besökarens val presenteras på scenen Jordnära på söndag kl 15.00!

Rösta du med!

Andra röster om mässan i stort och Skillebyholms monter finns på SvD och i Metro.

Senaste Inläggen

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.