Blogg Besök hos Sofala Co...

U&We har gjort ett projektbesök hos Sofala Community Carbon i Moçambique. Varje år besöker vi några av projekten för att själva få en bild av hur de fungerar Sofala-projektet är ett av de äldsta klimatkompensationsprojekten i Afrika och har varit igång sedan 2003. I projektet planterar bönderna träd för att binda koldioxid. Bönderna har valt olika planteringssystem, de vanligaste är trädjordbruk och fruktträdgårdar som mango och cashew. Trädjordbruk innebär att man planterar träd som binder kväve till marken på de åkrar där småbrukaren samtidigt också odlar andra grödor som majs, hirs och kassava. Träden bidrar därmed till att öka jordens bördighet och ökad produktion av mat.

Vi träffade bonden Ngaite som visade oss sina planteringar. Han hade ett annat vanligt system, nämligen gränsplantering. Bland bönderna i projektområdets 28 bygemenskaper var det innan projektet satte igång inte ovanligt med oklara gränser mellan bönderna. Genom trädplanteringarna på gränserna, där bönderna ofta planterat varsin rad träd på vardera sidan om en stig, så klargörs markägandet.

Småbrukaren Ngaite visar sin gränsplantering

Bönderna vi träffade berättade att de senaste åren hade varit tuffa, eftersom inte regnen kommit när de brukat. De har inneburit att många bönder planterat grödor som sedan torkat innan de hunnit gro, med stora förluster till följd. Det tuffa klimatet i Mozambique med en lång torrperiod gör också att många bönder har haft svårt att få alla träd de planterar att överleva. Det finns ingen tillgång till vatten för bevattning, därför är det viktigaste att se till att man planterar vid rätt tidpunkt i relation till regnen. Projektledningen kunde också berätta att man dubblerar produktionen av nya trädplantor till 300 000 inför nästa år för att bönderna se till att bönderna ska få mer än nog plantor.

Vi träffade också flera bönder som kunde berätta om hur viktigt det var med de inkomster som de fick från klimatkompensationen. Dessa pengar gjorde att de fick lite större klumpsummor pengar vilket gjorde att de kunnat köpa dyrare saker som plåttak och tegel till sina hus. En av projektets tekniker, som även är bonde själv, visade stolt upp sin solpanel.

En viktig aspekt på Sofala projektet är att de skyddar en nationalpark. För tio år sedan var djurlivet starkt reducerat men de senaste åren har man arbetat hårt och kunnat öka antalet lejon, återintroducera zebra och fått större hjordar afrikansk buffel. Tjuvjakt var vanligt och illegal timmeravverkning förekom frekvent. Nu kan man se att från det håll som Sofala-projektet ligger kommer det färre tjuvjägare. Tack vare att projektet också skyddat en buffertzon genom att anställa skogsvaktare så minskar också den olagliga skogsavverkningen. Vid vårt besök hade vi också tur och fick se de flesta av djuren i parken, en särskild upplevelse var mötet med den 40-50 djur stora hjorden av buffel som vi kom riktigt nära.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.