Blogg Är du lönsam lille...

Svenska studenter börjar studera för sent och blir därför inte nationalekonomiskt lönsamma. Långtidsutredningen vill att studenter ska börja universitetsstudier tidigare så att de snabbare kommer ut i förvärvslivet. Den sena starten beror på att många tar ett gapår och reser utomlands. Studenterna förlorar för varje års förskjutning 80 000 kr i livsinkomst och den sammanlagda kostnaden för samhället blir det dubbla. Långtidsutredningen har en lösning: En rabatt, dvs en morot till de som avlägger examen tidigt. Ingen återbetalning av studieskulden om universitetsexamen tas vid 23 års ålder. Halva skulden tas bort om man är 26 år.
TVnyheterna hade ett inslag om detta och de studenter som intervjuades sa typiskt att de hade rest omkring i världen, att resandet hade inneburit att de lärt känna sig själva, att de behövde tid efter gymnasiet, att de inte visste vilken utbildning de skulle välja eller att de skulle ha valt fel utbildning om de valt direkt efter gymnasiet. Frågan är vad det nationalekonomiska värdet är av dessa aspekter?
Det är ju tråkigt att studenterna inte är lönsamma. Staten måste ju ha lönsamma medborgare. En mer radikal lösning vore ju att ge en bonus till alla som inte utbildar sig alls utan börjar jobba direkt efter grundskolan. Men skämt åsido, det finns en övertro idag på att bonusar och morötter verkligen styr beteendet. Och för individen gäller det att se upp så att man inte låter sig köpas eller luras av pengar till något man egentligen inte vill.

KOMMENTERA

One Reply

  1. ”I-världen ÄÄÄR ett dårhus, sprängfullt av vid PENNINGEN hypnotiserade hysteriker, styrt av idioter!”

    När myntades ett uttryck med bättre, dag för dag, timme för timme, så hastigt växande sanning?

    Jordens samlade, hastigt växande ”Penningberg” härrör ur allt snabbare kapitalisering av jordens symbios, livsväven, själva livets förutsättning.

    Våra barn gråter!

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.