Aktuellt Blogg Att dyka i "sopor"...

Det hela låter helt enkelt inte klokt. På internet kan man hitta lite information kring containerdykning, eller dumpster diving som det heter på engelska. Det finns tips och tricks för alla länder att läsa på Trashwiki, och Magasinet Hunger hade en mångsidig artikel på temat i höstas.

Jag medger att jag var lite skeptiskt inställd, så jag passade på att prata med några som vet och kan.

Ute på fältet, jag menar sopstationen, är verkligheten den här. I över ett år har de intervjuade levt på det de har fått hem. ”Vi går en gång i veckan, det räcker. Vi tar hem mat som räcker till alla fyra som bor i lägenheten.”, får jag höra.

Frukt och grönt blir till färska smoothies, lasagne, rostade grönsaker, soppor…

”Det är inte för att vi är så kallade ¨fattiga studenter¨ eller tycker det är ¨kul¨ att behöva gå ut mitt i natten, men det är helt enkelt en galen värld vi lever i. Man blir riktigt arg när man ser all mat som slängs. ”

Men varför slängs maten? Vissa grönsaker uppfyller helt enkelt inte skönhetskraven längre. En brun fläck på apelsinskalet betyder att ingen kund väljer att köpa det, även om det inte är något fel på själva frukten.

Har ett ägg gått sönder så slängs hela förpackningen för att det inte längre går att sälja. Hela förpackningen med körsbärstomater slängs för att en har blivit mosad. Samma gäller för paprika-trion i plastförpackning. Det som alltid finns är bananer, ofantligt många bananer…”Det har blivit som vår egen revolution mot ett system som har gått helt snett. Ska det verkligen vara så här?”Vi sitter i deras kök och inspekterar maten. Jag plockar upp mjölkpaketet. ”Varför slängdes den? Datumet har ju inte ens gått ut?” – ”Antagligen för att det är lite intryckt i botten. Ingen vill köpa det på affären, så då hamnar det i sopporna.”

Eftersom en bild säger mer an tusen ord så visar de mig deras årliga fångst. Varje gång har de tagit en bild, och helheten är skrämmande.

– Oj, vilket kap!

”Ja, totala prislappen är 473 kr. Men det är bara den osten vi valde att ta. Vi tog ju inte allt, väskan rymde inte mer.”

 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.