Blogg Bekämpningsmedel ba...

26.000 fransmän har följts mellan åren 1989-2009 och nu har forskare från Institut de Veille Sanitaire i en ny studie funnit att spermierna hos den här gruppen män har reducerats med så mycket som 1/3. Variationerna är stora över landet och i två av de värst drabbade regionerna är andelen aktiva i jordbruket som störst. Vinodlingen dominerar här och forskarna tror att användningen av bekämpningsmedel kan vara huvudorsaken.

Vinodling svarar för endast för 3,5 procent av Europas jordbruksareal men samtidigt använder vinodlingen 15 procent av alla bekämpningsmedel. Nu kan man ju tycka att när en man har 20-65 miljoner spermier per ml så gör det inget om man förlorar en tredjedel. För de som antingen arbetar med barnlöshet eller själva försöker få barn är det dock en allvarlig indikator på att något är fel.

Skönt att vi inte är fransmän blir lätt den spontana reaktionen, men jordbrukets spridning av bekämpningsmedel i vår livsmiljö bidrar starkt till våra största miljöproblem varför vi måste hitta något annat sätt att odla vår mat. En invändning som kan komma är att ”bekämpningsmedel är ett nödvändigt ont eftersom ekologisk produktion inte kan föda världen”. FN:s jordbruksorgan, FAO, har dock i studier visat att ekologiskt jordbruk har goda förutsättningar att föda en växande befolkning. Vi kan därmed konstatera att ett ”kemikaliejordbruk” minskar våra förutsättningar för en hälsosam livsstil och en framtida långsiktig försörjning av världens befolkning.

//Peter Wrenfelt

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.