Blogg Bill Gates drar sig ...

Bill Gates tycker inte det är någon bra metod att att bekämpa klimatförändringen genom att divestera ur oljeinvesteringar. Han kallar det en “falsk lösning”. Trots det har enligt the Guardian Bill and  Melissa Gates Foundation successivt dragit sig ur fossilindustrin och nu helt avvecklat innehavet i BP om $187m. Sedan tidigare har stiftelsen sålt av för 824m aktier i Exxon.

“Keep it in the ground”, kampanjen som the Guardian driver, liksom Gates Divest Campaign och ett antal miljöorganisationer har satt press på stiftelsen. Nu verkar det som att, oavsett om det är en falsk lösning eller ej, det ändå händer att denna inflytelserika stiftelse, som ska bekämpa fattigdom, svält och sjukdomar i utvecklingsländer, kommit fram till att andra placeringar kommer att ge bättre avkastning framöver. Det illustreras av en analys som gjorts som visar att de hade haft 1,9m högre avkastning om de divesterar från olja 2012.

Det verkar som att det som endast för några år sedan var ett kampanjbudskap nu håller på att bli verklighet. Kan man säga att ketchupeffekten har inträffat? Då blir det bråttom för alla laggards att sätta fart så att de inte blir sittande med Svarte Petter, dvs aktier som ingen vill köpa.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.