Blogg Dags att planera ski...

Tips och trix för bästa färd med tåg till Alperna!

Tipsen funkar lika bra för tågresor i hela Europa. Min familj och jag har åkt till Alperna med tåg sex gånger, firat nyår i London en gång och en gång har jag själv åkt med goda vänner till Barcelona. En del har blivit bättre sedan första resan 2009 och annat har blivit sämre. På pluskontot hittar man ny teknik och på minuskontot att nattåget City Night Line slutat gå från Köpenhamn.

Ett tips från min man, om du fortfarande är nyfiken på tåget efter att ha läst texten nedan, är att börja med att prova på tåget i en riktning. Förslagsvis på vägen till resmålet!

Livsnödvändiga och bra appar att ladda ned och ha med på resan

Jag och min man har sett till att ha apparna på båda våra telefoner och på läsplattan. Varför kanske du undrar? En tågresenär jagar ständig någonstans att ladda och efter fri wifi. Med tighta byten eller sena tåg vill i alla fall vi ha möjlighet att ta reda på chanserna att hinna med ursprunglig färdrutt eller möjligheterna att finna en annan resväg…

  • Rail Planner – Appen går att köra utan uppkoppling! Den har dock inte alltid helt uppdaterade tidtabeller, men oftast! Appen uppdateras ungefär en gång i månaden.
  • DB Navigator – Absolut bäst men kräver uppkoppling. Visar i princip alla färdvägar genom Europa! Visar oftast vilken plattform tåget kommer in på, vilket gör det lätt med byten. Visar även om tåget är försenat och med hur mycket.
  • SJ – En app som räcker för Sverige-resan!

Hemsidor att surfa runt på inför resan

Att boka resa

Det är oftast bäst att göra resebokningar på respektive lands järnvägsbolag! En del gillar den personliga resebyrån i Kalmar ”Centralens Resebutik i Kalmar AB” med hög service och som även ger tips på saker att göra längs vägen. Våra kupégrannar från nattåget mellan Basel och Hamburg fick t.ex. ett sms med information ”ni behöver skynda er i Hamburg för tidtabellen har ändrats, bara åtta minuters byte!

I år bokade vi så här:

  • Resan till Köpenhamn och hem från Köpenhamn via SJ. Då får man antingen pdf- eller SMS-biljett. Om du laddat ned appen finns biljetten för alla i sällskapet där. Biljetterna går förstås också bra att skriva ut.
  • Resan Köpenhamn – Hamburg, Hamburg – Basel t-o-r via DB. Man får pdf-biljetter att skriva ut.
  • Resan Geneve – Oulx och Oulx – Basel via SNCF. Man får utskrivna biljetter skickade till sig på hemadressen!

Kostnad

Ca 4.000 – 5.000 kr/person beroende på om man gör de bästa valen eller ej och beroende på växelkurs!

Nedresan till Malmö fick vi till billigast möjliga pris – 195 kr för vuxen och 166 kr för tonåringen plus 333 kr för att ta oss över Öresundsbron.  Motsvarande resa i omvänd riktning gick på 475 respektive 405 kronor.

Årets nitlott var att vi inte hade bokat biljetten för resan genom Schweiz. 77 CHF/person enkel resa är nästan lika mycket som nattåget kostade. Hade vi bokat i förväg hade kostnaden varit hälften! Så lärdomen är att det alltid är bättre att boka i förväg. Resor i Schweiz bokas via SBB!

Att åka via Frankrike med TGV som anses vara Europas snabbaste tåg är också betydligt billigare än att resa genom Schweiz. Åh andra sidan är en aldrig orolig över tighta tågbyten i Schweiz!

Nattågssträckan lyxar vi numera till och tar en egen kupé. Då bäddas liggvagnen för fyra personer istället för sex. I år var vi dessutom bara tre som nyttjade de fyra bäddarna!

Relaterade bloggposter i ämnet

Tågresan till Montgenèvre – Årets resa till södra Alperna.

Målet är både vägen och skidresan! – Inför årets resa.

Tågresan granne med gud – Enkelresa till Barcelona i goda och glada väninnors lag!

Med tåget till Alperna del 1 och del 2 och del 3 – 2014 års resa till Meribel.

Tuffe tuffe tåget går uti vida världen – Verbier var målet 2013.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.