Blogg Tågresan till Montg...

Resan till skidorten eller en berättelse om hur det är att åka tåg genom ett öppet Europa. Numera när nattågen slutat gå från Stockholm och Köpenhamn måste vi ta oss till Hamburg där ÖBB (Österreichische Bundesbahn) tagit över driften av nattrafiken. Tåget fångar upp alla som vill sova sig genom Europa från norra Tyskland, så tåget tar omvägen via Berlin.

Många byten och tågoperatörer blir det genom Europa – Lund, Köpenhamn, Puttgarden, Hamburg, Basel, Biel, Geneve, Chambery, Oulx med SJ, DSB, DBB, ÖBB, SBB & SNCF – innan vi är framme vid målet. Berättelsen nedan följer vår färd, utmaningar & utsikter. Å ena sidan är det enkelt att resa med tåg men å andra sidan svårt att få överblick över alla möjliga färdvägar. Jag kommer därför även i nästa bloggpost ge tips till bokningssidor men redan nu kan du som är nyfiken kolla in Protect Our Winters (POW) facebook-sida, sök inlägg från den 25 februari där infografiken ovan är hämtad. Delar även lite glädjande nyheter att också Europa är på väg ikapp Sverige vad gäller uppkoppling och appar. Med en smartphone är det lätt ha koll på nästa tåg, station, byte – även om Sverige ligger i täten vad gäller fri wifi, att gilla kreditkort m.m. så är fler länder på gång.

På vägen roar jag mig också med att läsa två av operatörernas tidningar – SJs Kupé samt DSBs Ud & Se. I Ud & Se läser jag om Slow Travel-rörelsen vilket är passar väl på denna resa!

Ben 1, 2 & 3 Stockholm – Köpenhamn

Vi inledde med taxi till Stockholm Central som löpte helt utan missöden. Första tåget mot Malmö avgick 5.21 och redan i Norrköping började förseningen. Denna gång var skälet Trafikverket och ett växelfel. Med anledning av förseningen valde vi att byta i Lund istället för i Malmö, vilket visade sig vara ett klokt val. Vi fick både sittplats och hann med nästa tåg utan att behöva byta perrong. Små glädjestunder i en tågåkares liv.

Öresundståget till Köpenhamn

Detta var första gången någonsin som vi inte kom hela vägen över till Köpenhamn, men det löste sig på bästa sätt ändå. I Hyllie var vi 10.26 och hade då dryga timmen innan nästa tåg från Köpenhamns Hauptbahnhof skulle avgå. Tillräckligt med tid för att inhandla en god ekologisk kaffe och fikabröd till färden.

Ben 4 – Köpenhamn – Hamburg

Köpenhamn mot Hamburg. Tåget skulle avgå 11.37. Vilket det också gjorde. På färjan mellan Rödby och Puttgarden klev vi av och hann ta en fika på båten och för de hugade fanns möjlighet att handla taxfee om man så önskade. I Puttgarden slutade tyvärr tåget att fungera – eller i alla fall radioutrustningen… Vi fick byta till tåget som kom från Hamburg vilket gick helt smärtfritt eftersom det var samma numrering på båda tågen. Den tyska effektiviteten visade sig från sin vackraste sida.

Framme i Hamburg en halvtimme senare än utsatt tid gjorde inget. Vi hade fortfarande gott om tid för att äta middag och köpa frukostmat.

Ben 5 – Nattåget

Nattåget till Basel tog omvägen via Berlin – varför det kan man undra, men vi skulle ändå komma fram till Basel kl 7.20. Numera är det ÖBB (Österikiska tågoperatören) som driver nattåget och kanske är det skälet till att det är svårt att hitta tåget på olika söksighter? Vi mötte en familj som var på väg till Kitzbühl och skulle sova en natt i Nürnberg på vägen. Vi sover på tåget.

Note to self till nästa gång – man behöver INTE ha med frukost. Brötchen & kaffe säljs på tåget till en rimlig slant och serveras på sängen. OBS – kanske inte något för den som vill ha ost, pålägget består av marmelad eller korv.

Ben 6 – Basel – Geneve / Genf

Nattåget till Basel var förstås inne i tid – på pricken. Jag börjar undra om vi är helt fel ute när vi oroar oss varje gång?

Efter Freiburg åt vi vår medhavda frukost bestående av god ekologisk fruktyoghurt och mango-lassi, frallor med ementalher & feldsalat toppad med varsin kopp kaffe som konduktören kom med. Utvilade – eftersom vi alla somnade vi 21.00 (utpumpade efter den tidiga morgonen somnade vi bums!) och vi har kunnat sova i nio timmar!!

Basel levererade på fler sätt. De var första platsen med free wifi och det blev ett lugnt byte. Vi hann med det första för oss möjliga tåget mot Geneve, med ett snabbyte på sex minuter i Biel, vilket känns helt rimligt eftersom vi är i Schweiz! Vi reste genom ett vackert, dimmigt typiskt Schweiziskt landskap. Ja man ser och upplever verkligen att man är i det land man reser igenom. På tåget pratas det nu tyska & franska.

Ben 7 – Geneve Oulx

Sista tågresan var med franska SNCFs regionaltåg TER med byte i Chambery till TGV mellan Geneve – Oulx. Här började de språkliga utmaningarna. I Frankrike pratar man franska och alla skyltar står på franska på stationer och på tåg. Lite ivriga över att snart snart vara vid målet hoppar vi av med vår packning bestående av två rullväskor, två skidpaket, tre ryggsäckar och en matsäckspåse vid fel station. Som tur är hinner vi i all hast hoppa på igen innan tåget rullade vidare. Puh! Om man inte har förseningar som ger hjärtklappning får man skapa det på egen hand!

Ben 8 – räls blir väg

Buss från Oulx till Mont Genevre blev istället en hämtning med bil av våra vänner på plats.

Kanske ses vi på tåget någon gång?

Att resa med tåg är inget för nervklena,” skrev jag i en twitterpost redan i Sverige. Längs vägen med så många byten som vi haft i år finns många ställen där det kan gå fel, där marginalen är för liten eller äts upp av förseningar.

Däremot är det ett fantastiskt sätt att öva språk och uppleva ländernas olika karaktär. För det är som min tidigare kollega Carin Eriksson sa på en gemensam tågresa till Barcelona ”man känner verkligen att man är i Frankrike när man reser med tåg, men när man flyger över Frankrike känns ingenting speciellt!”

Vi har hunnit med att uppleva dansk gemyt, tysk effektivitet och god öl samt mängder med vindkraftverk, schweizisk punktlighet (Ska enligt en artikel i Ud & se var det punktligaste landet i världen och där människorna rör sig raskast i städerna) och fransk charm.

Löfte inför nästa års skidsemester – nöj dig med Österrike eller Schweiz. Nio olika tåg är typ fem-sex för många men under tre kommer man som inte som Stockholmare längre (se infografiken i början av inlägget).

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.