Blogg Damn, that’s hot!...

Enligt NASAs senaste rapport slår februari 2016 alla rekord i den moderna världshistorien när det kommer till temperaturen på klotet. Den uppmätta temperaturen var 1,35 grader högre än referenspunkten, detta bara månader efter att världens länder skrivit under ett avtal för att helst hålla temperaturen under 1,5 grader.

Att det nu är rekordvarmt uppmärksammas av nyhetsbyråer runt jorden, inte minst av SVD som intervjuat meteorologen Pär Holmgren som understryker att ” Större varningar än så här kan mänskligheten inte få”. Även andra nyhetsbyråer runt jorden har valt att sprida NASAs rapport, för att inte nämna NASAs egna experter. Bland medierna finns The Guardian, The Indian Express  och Australiens News Corp Australia, som samtidigt uppmärksammar att ”the Great Barrier Reef Marine Authority” har förhöjt hotnivån för de stora barriärreven utanför Australiens kust på grund av temperaturhöjningen och de bleknande korallerna som hittats av dykare.

Hela världen har uppmärksammat nyheten, och det är inte förvånande med tanke på den fokus som nu riktas in på att hålla klimatet i schack. Det är varmt och världsbefolkningen lider i sviterna av det hårdnande klimatet. Inte minst i östra Afrika, där Sveriges Radio rapporterar att man i t.ex. Malawi har omkring 2,5 miljoner människor, varav många är barn, som drabbas av svält på grund av förlorade skördar i den ökande hettan.

Att stora delar av befolkningen drabbas av olika akuta problem; svält, torka, jordskred eller översvämningar är inte ett lokalt problem. Stora folkförflyttningar sätter prägel på politiker i hela världen, något som syns inte minst i Europas högaktuella flyktingkris. Klimatförändringen är inte lokal, den slår hårdast de mest utsatta människorna i världen och påverkar i sin tur situationen för alla människor, i hela världen.

En spännande reflektion gjordes av Mats Linder via LinkedIn Pulse som observerade att klimathotet borde vara högsta prioritet bland de högerextrema partierna i Europa, som är på frammarsch inte minst i Tyskland. SVD rapporterar att Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, nyligen förlorat delstatsvalen mot det främlingsfientliga Alternativ für Deutschland (AFD), eftersom väljare anser att hon fört en för öppen och välkomnande politik. Kanske borde de lägga sin energi på andra frågor än att öppna och stänga gränser? Vad hände med utbildade människor som förstår värdet av s.k ”upstream solutions”?

Trots allt detta florerar mycket positiva ambitioner, tankar och innovativa förslag, och problemet adresseras nu med nytt engagemang och energi. Jag förespråkar ett systematiskt angreppssätt, typiskt för ingenjörer kanske, men identifiera problemet, förstå omfattningen, hitta de stora åtgärderna och lös dem.

Mät upp, förstå, korrigera.

Så tar vi oss framåt i värmen!

/Carl Lindesvärd har bloggat 

Senaste Inläggen

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.