Blogg Du kommer inte att t...

Som rookie i Almedalen är jag alldeles överväldigad! Vilket fantastiskt myller av människor, seminarier och möten.  Almedalen, platsen där du kan få höra många sidor. Vilket ger dagens blogginlägg en aning ironiskt sida.

EU Kommissionen och Stockholm Environment Institute bjöd in representanter från Mistra, KTH och SVT till ett panelsamtal med titeln:

Faktaresistens och filterbubblor – hur främjar vi det upplysta samtalet?

De började med att etablera att faktaresistens inte är något nytt. Det tog tid innan vi accepterade att världen är rund, att solen inte kretsar kring jorden och evolutionsförnekare förekommer fortfarande. EU Kommissionen lyfte den långvariga kampen mot “EU myter” som kommer upp hela tiden. Skillnaden idag är att teknologin knyter tillsammans tid och rum, vilket gör att det går fortare idag och därför blir svårare att bemöta.

Sif Johansson från Mistra nämnde 4 ord som ligger bakom filterbubblor och faktaresistens: Tillhörighet, makt, värderingar och trygghet.

Känner man tillhörighet till en viss grupp eller ett visst politisk parti delar man oftast på deras synsätt. Makt knyter in tydligt till detta också. Dina värderingar kommer att göra att du tar till dig viss fakta och inte annan. Inom klimatresistens ser vi en tydligt koppling till politiska värderingar numera, något som förut odlades av oljeföretagen men nu drivs politiskt. Detta är väldigt tydligt i USA just nu. Resistens mot en viss fakta är även ett sätt att skapa sig trygghet. Är det någon som påstår att något du gör är dålig (säg att det finns en skyddad art i din skog som du skövlar) så blir det en försvarsmekanism att neka denna fakta.

Kunskap är rörlig och bygger alltid på ny forskning. I det breda samhället upplevs det då som att forskarna inte vet vad det håller på med: “Först säger dom så och nästa år raka motsatsen! De går inte att lita på forskare!”

Samtidigt som media ska visa alla sidor blir det fel när båda får lika mycket tid i TV rutan. Som tittare får man känslan av att de är likställda, att samma faktabaserade underlag stöder denna sida, även när detta inte är fallet. Media borde vara tydligare med att visa vilken fakta står bakom varje argument.

Viktiga effekter att komma ihåg i det här sammanhanget är “backfire effect” när folk håller fast vid deras åsikter ännu hårdare när de får höra en annan sida.

Mer om faktaresistens och “backfire effect” i The Oatmeals cartoon “Believe

Kanske kan Almedalen vara den perfekta platsen att öva sig på att bryta ner bubblor, resistens och filter. Gå på ett minst ett seminarium eller mingel som är utanför ditt område. Lyssna aktivt på vad som sägs. Observera hur det känns när du hör något som inte passar din världssyn.

Igår var jag på GIL:s CP-city mingel. Tack Anders Westgerd för en fantastisk fest och för att du spricker filterbubblor hela tiden!

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.