Aktuellt Blogg Ekonomisk kris bra f...

En bombrapport damp just ner. USA har hitills under 2009 minskat sina CO2-utsläpp med 6 % till följd av den ekonomiska krisen samt det faktum att man växlar över från kol till gas i elproduktion. EIA, the Energy Information Administration, som tagit fram rapporten tror att ökningen för 2010 kommer att begränsa sig till 0,9% även om ekonomin återhämtar sig.
Detta borde påverka den infekterade debatten i kongressen om hur USAs klimatmål ska utformas, eftersom det betyder att man redan är halvvägs mot det föreslagna 2020-målet. Dags att flytta fram ambitionsnivån, hur ska man annars få med Kina på seriösa minskningar, när en så stor minskning äger rum utan minsta politiska ansträngning?

KOMMENTERA

2 Replies

  1. Hmm… ja, glädjande på ett sätt. Men frågan är hur ekonomin utvecklats under tiden. Om USAs BNP minskat mer än CO2-utsläppen så har man ju fått en sämre CO2-effektivitet. Miljövårdsberedningen gav för några år sedan ut en del tänkande kring begreppet “decoupling”, som de menar skulle innebära att ekonomin kan växa utan att miljöpåverkan gör det. Den tydligaste kopplingen ekonomi-miljö finns ju på fossilbränslesidan. Har du någon uppfattning om detta innebär att USA har inlett en decoupling? Eller om det finns inslag av att flytta ut utsläppen (som SE, t ex)?

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.