Aktuellt Blogg Högre vinster för ...

Idag publicerades en pressrelease för den nordiska CDP-rapporten (Carbon Disclosure Project). I morgon sker den officiella publiceringen av hela rapporten. De 10 företag som placerade sig högst på rankingen är:

Fortum, Finland, 97 poäng
Tieto, Finland, 96 poäng
Novo Nordisk, Danmark, 89 poäng
Nordea Bank, Sverige, 87 poäng
Norske Skog, Norge, 87 poäng
Stora Enso, Finland, 87 poäng
Electrolux, 86 poäng
Rockwool Intl, Danmark, 86 poäng
SCA, Sverige, 86 poäng
Novozymes, Danmark, 85 poäng

Tre svenska företag bland de tio främsta, varav det första på delad fjärde plats. Guld och silver till Finland. Det kanske inte riktigt stämmer med bilden av hur duktiga vi är?

Endast ett företag placerade sig i kategori A för ’Climate Leadership Performance’ och det är finska Tieto.

Totalt sett har nordiska företag ökat utsläppen av växthusgaser med ca 1% sedan 2009, men det kan förklaras av att det var ett lågkonjunkturår och många företag reste och producerade mindre än under 2010.
I rapporten konstateras att nordiska företag ligger efter när det gäller att redovisa klimatpåverkan från leverantörsledet och från användningen av företagets produkter.

En mycket intressant upplysning, som borde få kapitalförvaltare att höja på ögonbrynen, är att den totala avkastningen för de 26 högst rankade bolagen är 151% under perioden 2005 till 2010. Avkastningen för samtliga nordiska bolag som rapporterade under denna period är endast 67%. I avkastningen inkluderas aktieutdelning såväl som annan utdelning och kapitalvinster genom höjda aktiekurser. Här bör orsak och verkan synas. Det kan vara så att de företag som går bra har resurser att bedriva ett aktivt klimatarbete och sätta av resurser för att göra en omfattande redovisning. Alltså: vinsterna driver på klimatarbetet. Men det kan också vara så att det lönar sig att jobba med klimatfrågan, eftersom det ger konkurrensfördelar, lojala kunder, nya affärsmöjligheter och lägre kostnader. Alltså: Klimatarbetet driver fram vinster. För vår del ser vi många exempel på att den senare tolkningen stämmer.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.