Aktuellt Blogg Klimatets drömscena...

#95 Igår tillkännagav Obama vad som kan vara den mest kraftfulla åtgärden från USAs regering för att bekämpa klimatförändringarna. Målet är att minska utsläppen från landets 600 kolkraftverk med 30 % till 2030 vilka står för ca hälften av USA:s koldioxidutsläpp.

Under sin första mandatperiod har Obama misslyckats med att driva frågan kring klimatåtgärder genom kongressen. Nu agerar han istället med hjälp av sin verkställande myndighet EPA, motsvarande naturvårdsverket. Kan detta vara första steget i drömscenariot mot ett bättre klimat?

Ett andra steg i drömscenariot skulle innebära att USA tar en kraftfull position i klimatförhandlingarna i Paris 2015. Kina och Indien har stått emot att sänka sina koldioxidutsläpp med argument att USA inte har någon moralisk auktoritet för att driva andra nationer för att minska utsläppen, när man inte gör det på hemmaplan. Detta argument grusas nu förhoppningsvis.

Obama sitter nu sin andra mandatperiod vilket är den sista. Endast nästkommande president kan riva upp besluten för de proaktiva klimatåtgärderna. Ett tredje steg i drömscenariot skulle därmed vara att demokraterna vinner igen och tar vid där Obama slutade och kanske till och med växlar upp?

USA har inte bara gjort framsteg när det gäller inhemska utsläppsmål. John Kerry ,USAs stadssekreterare och vicepresident tillkännagav även under ”Carbon Expo” i Tyskland att den amerikanska byrån för internationell utveckling (USAID) kommer att låna ut 133.8 miljoner dollar till Althelia klimatfond för REDD + och initiativ för hållbar markanvändning inom ekoturism och agroforestry. Aktiviteterna kan komma att generera klimatkompensationskrediter som kan handlas på den frivilliga klimatkompensationsmarknaden under REDD+.

Om det så skulle hända att republikanerna vinner nästkommande val i USA vore det ju så klart glädjande om de också väljer att fortsätta på den inslagna linjen med kraftfulla utsläppsminskningar på hemmaplan. Fast det är kanske lite mycket begärt. Den amerikanska kolindustrin och republikanerna har nämligen kastat sig in i debatten och hotar med domstol. Climateprogress.se har t.ex. samlat sex mycket skrattretande utspel om Obamas regleringar. Lite kul kuriosa tycker jag.

Det är inte ofta jag säger det, men hejja Obama och USA!

Detta är inlägg #95 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva minst ett blogginlägg om dagen i 100 dagar med start den 1 mars 2014

 

 

 

 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.