Aktuellt Blogg Koldixid - inte bra ...

Jordbruksverket har rört upp starka känslor genom att föreslå koldioxidskatt på kött. Får vi inte äta vad vi vill? Friheten får inte tas bort av klåfingriga politiker. Så låter en typ av argumentation. Att peka Sveriges marginella betydelse för det globala klimathotet är en annan argumentationslinje. Argumentationen leder naturligtvis till slutsatsen att det inte spelar någon roll globalt vad jag själv gör och då kan jag lika gärna fortsätta.
Det här är ett exempel på vad vi kommer att ställas inför på olika områden. Ska utsläppen minskas måste något göras åt dem. Det kommer att behöva påverka våra individuella beteenden: hur vi färdas, klär oss, bor, vad vi äter. Koldioxid eller individuell frihet är vad som står på spel. Vi själva är orsaken, då måste vi också vara lösningen. Att man betalar och gör rätt för sig är en gammal och hedervärd princip. För de flesta bär det nog emot att ta upp banklån för konsumtion som man sedan tvingar barn och barnbarn betala. Men att påtvinga kommande generationer vår klimatskuld gör vi utan moraliska betänkligheter

Antingen sker en beteendeförändring genom ekonomiska incitament och/eller pålagor eller genom frivillighet driven av kunskap och medvetenhet. Ett intressant ”experiment” är vad som sker hos vår kund Max Hamburgerrestauranger. Där kan man välja ur menyn baserad på information om de olika rätternas klimatpåverkan. Enligt Max har det inneburit förskjutningar mot mindre utsläppande alternativ. Att söka lösningen kunskapsvägen skulle vara att informera i butikerna om olika produkternas klimatpåverkan. Varför inte börja införa detta för just kött! Det skulle kunna vara ett initiativ från någon framsynt dagligvarukedja.

Det finns en trend att köttkonsumtionen går ner något, kanske driven av det stora intresset för hälsoaspekter. Cancerrisk av för mycket köttätande, till exempel. Kanske dags för budskapet ”Koldioxid – inte bra för din hälsa”?

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.