Blogg Lucka 19: Det är DU...

Tycker du att det känns skönt att det här året snart är slut? Sett ur ett globalt perspektiv så känns det inte som någon höjdare direkt: Zika, attentat i Bryssel, i Nice, Storbritannien väljer att lämna EU, hurricane Matthew, kriget i Syrien, Trump som President,…detta bara utifrån det som poppar upp utan att ens fundera.

Hur ser vi på 2017? “Det kan i alla fall inte bli värre!”, har jag hört några säga, och det hoppas jag också. Men hur kan man inte vara pessimist när man tänker framtiden? Om man tittar på forskningen, så kan man bara vara optimist om man inte förstår datan. Men även utanför miljö och hållbarhetsområdet, vart är de goda nyheterna? När händer “det” äntligen? Och vem är jag i det hela?

screen-shot-2016-12-19-at-6-30-36-pm“The Great Acceleration” visar hockey stick kurvan i för många områden: växthusgasutsläpp, befolkning, förlorad biologisk mångfald, global temperatur, förlorad skog,…på bara 50 år har vi lyckats att vicka omkull 10 000 år av holocene. Vad vi gör de nästa 50 år kommer att avgöra de kommande 10 000 åren.

Mohammad Yunus, som har varit en inspiration för mig i många år sa så här för två veckor sedan när han var i Stockholm:

We are not born job seekers, we didn’t send job applications from caves to caves. We have to stop telling people to “find a job”; be a go-getter and do it, create your own job!

screen-shot-2016-12-15-at-6-19-28-pm

Jag kopplar mitt budskap i den här bloggposten till hans. Se på utveckligen och trenderna här uppe. Naturen gör tecken åt dig att ställa dig på hennes sida. Du kan inte begära en bättre chef.

Titta runt och låt dig inspireras av alla vanliga människor som jobbar hårt med att lyfta människor ur fattigdom, för fred på jorden, bekämpa klimatförändringar, försvara naturen. Ingen kan göra allt men alla kan göra något – engagera dig i något du tycker är viktigt! Det borde göra dig till en optimist för framtiden!

Jag avslutar med ett citat från Paul Hawkens Commencement Adress vid University of Portland år 2009:

“You are brilliant, and the Earth is hiring.”

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.