Blogg Obligatoriska klimat...

Alliansregeringen kommer med ett konstruktivt beslut i klimatfrågan: Man lägger en proposition att stora bolag från och med 1 januari 2014 ska åläggas att göra klimatbokslut som granskas av auktoriserade revisorer. Initiativet sägs komma från finansminister Borg, som fått tung kritik för att inte förstå kopplingen mellan hållbarhet och ekonomisk tillväxt.
Han har tagit intryck av vad man gör i Storbritannien, säger en anonym källa på finansdepartementet, där man redan från och med oktober lagstadgar om klimatredovisning, men vi vill att det i sin helhet ska se ut som ett svenskt initiativ.
Det svenska förslaget går längre än det brittiska. Det kommer att bli en skattemässig subvention för bolag som under fem år i rad minskar sina absoluta utsläpp med i genomsnitt 4% per år. Just siffran 4% bygger på att detta är den årliga minskning som krävs för att näringslivet ska medverka till att uppnå EU:s klimatmål 2050. Skattesubventionens storlek blir en uppgift för Skatteverket att utreda, men det är inte osannolikt att det konstrueras som en skala där de företag som minskar med mer än 4% får en ytterligare subvention. För att bli nolltaxerare ställs kravet att företagen har en positiv nettopåverkan på klimatet, dvs binder mer CO2 än vad som släpps ut. Till en början gäller redovisningsskyldigheten alla företag med en omsättning över 10 miljarder kr och det innefattar även familjeägda och kooperativa bolag. Det återstår en del frågor om vilka utsläppsområden klimatredovisningen ska innefatta och vilka beräkningsmetoder som ska användas. Det är sannolikt att i redovisningen ska ingå även utsläpp av växthusgaser i samband med produkters/tjänsters användning och återvinning för att härigenom stimulera att konsumenternas klimatpåverkan minskas.
Det är tydligt att hela konstruktionen är ett sätt att göra klimatfrågan till en konkurrensparameter, säger en företrädare för Svenskt Näringsliv, som också säger att förslaget borde utredas mer, eftersom särskild hänsyn måste tas till våra basindustrier.
För U&We är detta initiativ från alliansregeringen goda nyheter.
– Vårt verktyg för klimatredovisning, Our Impacts, kommer att ha en stor marknadspotential och vi kommer redan nu att börja planera för nyrekrytering, säger VD Ellinor Eke.

KOMMENTERA

6 Replies

  1. Sannerligen goda nyheter! Inte en dag för tidigt heller. Definitivt ett gott exempel på beslut som man måste få regeringen att ta och som inte kan komma från näringslivet, som du skrev förra veckan. Man har kanske fått en liten spark i baken av att det faktiskt finns ett antal näringslivsinitiativ för miljörapportering, medans regeringen kräver ganska lite.
    Dock måste jag sätta in ett litet ’aber’, eller kanske snarare ett ’warum’: Sverige verkar vara väldigt snabba med att ge subventioner här och där direkt till företag. Är det verkligen hållbart? Jag förstår det i uppbyggnaden av ny teknik, t.ex. solkraft (även om det kanske vore långsiktigt bättre att ge pengarna till effektiviseringsforskning), men att ge subventioner för att företag släpper ut mindre? Förutom logistik så innebär inte allt för sällan utsläppsminskningar ökad effektivitet, vilket i sig är en vinning. Därav att många industrier faktiskt har installerat utsläppsminskningsmekanismer själv. Jag kan ha fel, men min magkänsla tycker inte att det känns genomtänkt och lite väl vekt från regeringens sida.

  2. Jag håller med dig i alla stycken. Att till exempel kunna bli 0-taxerare låter ju inte bra i mina öron. Jag tror det här är ett hastverk som regeringen pressat fram och det förstärks av att de publicerar nyheten just 1 april när alla är lediga och kanske inte läser tidningar.

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.