Blogg Fast i plast...

16996452_1203976656318458_5744509358583727326_nPlast. Vi producerar, vi använder och sedan gör vi oss av med den på ett sätt som oftast inte gynnar oss, naturen eller vår ekonomi. Budskapen kring det här problemet når oss i många olika former: allt från studier och statistik, filmer på sociala media, nya företagssamarbeten, dokumentärer och uppfinningar.

Globalt återvinns endast 14% av all plast, visar “The New Plastic Economy” av Ellen McArthur Foundation. Detta betyder att $90 -120 miljarder går förlorade i världsekonomin varje år.

plasticwaveone(Bonnie Monteleones bild ‘The Great Wave of Kanagawa’)

Gör vi ingenting åt det simmar det mer plast än fisk i haven år 2050. Andra marina djur far illa på grund av vår nedskräpning, som syns i den här videon. Jag vill även nämna dokumentärfilmen A plastic ocean, som är värt att se. Samtidigt visar en studie att den största utsläppskällan av mikroplast kommer från bildäck.

Plastproblemet har lett till en rad uppfinningar och ny teknik. Ett exempel är Sea bin som kommer att börja säljas under sommaren och Ocean clean up, som startades 2013 av fantastiska 17-åriga Boyan Slat. Några klädföretag har nya spännande samarbeten, Adidas tillsammans med Parley för the Ocean och Pharell Williams som startat Bionic Yarn. Läs även min kollegas tidigare blogginlägg om spökgarn och badkläder. Små steg javisst, men med stora budskap.

Vi kvävs rent ut sagt av plasten. Anledningen till att vi ännu inte har en lösning är att det är ett väldigt komplext problem. Ska vi lyckas behövs samarbete mellan alla aktörer i försörjningskedjan: från plasttillverkare, företag, återvinnare och enda fram till konsumenten.

45c3ebf67ead445b52a0a59214b5c61a
(Bild av artisten Benjamin Von Wong)

Det är hög tid att kavla upp armarna! Fiskar och naturen har ingen nytta av plasten, men den är viktig för oss: Vår användning har ökat 20 gånger de senaste 50 åren och den kommer att dubbla under de nästa 20 åren, säger en studie från Ellen McArthur och World Economic Forum (2016).

Mycket måste hända: Återvinningssiffran kan (och måste!) höjas från 14%. Samtidigt är en stor andel av plast kvar som antingen är för liten eller för komplex för att återvinnas. Därför måste vi tänka till och ställa om innan det blir avfall i första hand. Har du en idé om hur detta ska gå till? I “The New Plastic Economy” finns det stöd till sammanlagd $2 miljoner USD för lösningar. Du har 33 dagar kvar att söka!

Nästa vecka är jag i Almedalen. Om du precis som jag tycker det här är oerhört viktigt, intressant och spännande kan jag tipsa om ett par intressanta seminarium jag hade tänkt besöka kring problematiken med förpackningar, plast, och cirkulär ekonomi. Vi kanske ses där?

Vem ska ansvara för förpackningar som blir skräp?

Återvinningsbara förpackningar i cirkulär ekonomi?

Jakten på den optimala förpackningen.

 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.