Blogg Tillståndet i värl...

Förra måndagen lanserade World Watch Institute årets utgåva av rapporten State of the World, som har publicerats sedan 1984. Lanseringen i Washington D.C. gick att följa via direkt videolänk och jag bänkade mig i soffan eftersom eftermiddagen i USA var kväll hemma i Stockholm. Vill du se lanseringen i efterhand finns den här. Talar gör bl.a. Gary Gardner (WWI), Nathan John Hagens (tidigare hedge fund manager som undervisar I humanekologi vid University of Minnesota; medgrundare till the Bottleneck Foundation, och chefredaktör för theoildrum.com) samt Catharine Machalaba (EcoHealth Alliance Program Coordinator for Health and Policy).

Årets rapport har underrubriken Confronting Hidden Threats to Sustainability och lyfter i 10 kapitel fram frågor som t.ex. jordbrukets utmaningar, arktis, havens resiliens, ökningen av zoonosa sjukdomar (d.v.s. sådana som sprids mellan människa och djur) och tre kapitel om tillväxtens sannolika slut. Som generella ämneskategorier är det inte några stora nyheter men utifrån presentationerna anas nya vinklingar på frågorna i jämförelse med den gängse mediebilden. Machalaba lyfte t.ex. fram att förekomsten av zoonosa sjukdomar stiger och att drivkrafterna i form av avskogning, intensivt jordbruk, klimatförändringar m.m. överlappar med drivkrafterna bakom förlusten av biologisk mångfald.

Lanseringens program lyfte förstås bara fram valda delar av rapporten och ännu finns ingen digital kopia att köpa (såvida inte jag drabbats av en tillfällig googlingsoförmåga) så helheten är ännu svår att bedöma. Den pappersversion jag beställt har ännu inte landat i brevlådan.

Det kändes lite som att vara på plats, länge stirrade jag på skärmen där eventet ännu inte gått igång utan människor droppade in i lokalen och småpratade och det strulades med power point-presentationer. I halvtid var det kaffepaus over there, och jag passade på att titta på trädtopparna utanför mitt vårkvällsfönster.

Så jag slår ett slag för att möta världen via videolänk och för att ibland lyfta blicken och ta ett makroperspektiv på hållbarhetsutmaningarna.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.