Blogg Utvecklingen i Mocam...

De som känner U&We och ZeroMission vet att vi har en särskilt varm och nära relation till Moçambique. Detta beror inte minst på att ett av våra klimatkompensationsprojekt ligger i landet, närmare bestämt i Sofalaprovinsen. Efter ett blodigt inbördeskrig som startade 1977 har det varit fred i 21 år men nu har oroligheter brutit ut. Oppositionspartiet Renamo är missnöjda med hur Frelimo styr landet och med ledaren Afonso Dhlakama i spetsen rev man nyligen upp det gamla fredsavtalet. Oroligheterna är som störst just i Sofala. Dhlakama har nämligen valt att under åren gömma sig i nationalparken Gorongosa, vilket är den park som vårt projekt Sofala Community Carbon försöker skydda. Efter att Frelimo valde att för tre veckor sedan förstöra Renamos läger i Gorongosa vet man inte var Dhlakama är. Nu har det skett en del attacker på civila som färdas från norr till söder. Läs mer om situationen i SvD.

Plantskola i Nhambita i utkanten av Gorongosa, oktober 2013

Organisationen bakom Sofala Community Carbon är van att jobba under svåra förhållanden men nya väpnade konflikter i landet skulle självklart kunna vara en mycket svår utmaning. I den senaste kvartalsrapporten vi fick från projektet beskriver man bland annat hur våldsamma incidenter gör det svårare att betala ut ersättningar till medverkande bönder. Det blir mer riskfyllt att transportera och hantera kontanter eftersom Renamo bland annat siktat in sig på att attackera vägtransporter. I ett större perspektiv kan mer och allvarliga väpnade konflikter i området få än mer negativa effekter. Samtidigt är de inkomster som Sofala Projektet ger lokalbefolkningen ett av de viktigaste sätten att hålla dem från att ansluta till väpnade grupper.

Mocambique är ett av de fem länder i Afrika som är mest attraktiva för utländska investerare. Vi är ett av företagen som handlar med Moçambique. Vi är dock inte ute efter det de flesta andra investerare vill ha, kol och gas, utan värdefulla ekosystemtjänster. ZeroMission besökte Sofala Community Carbon i oktober i år. Efter besök 2008 och 2011 består intrycket hos oss och våra kunder att Moçambique är ett fantastiskt land och att projektet Sofala Community Carbon bidrar med fantastiska resultat. I över tio år har projektet genom betalningar för ekosystemtjänster utbildat småbrukare att överge svedjejordbruk och istället anamma agroforestry och andra hållbara jordbrukstekniker. Förändring tar tid, men sakta men säkert ger projektet utlovade positiva resultat för närmiljön och Gorongosa, för klimatet samt för böndernas ekonomi och framtidsutsikter. Nya konflikter hotar att skrämma bort utländska investerare i landet, men vi kommer fortsätta kämpa och stödja projektet Sofala Community Carbon och samtidigt hoppas vi att oroligheterna blåser över.

Svenska ambassaden ger rådet att man bör iaktta försiktighet vid resor till Sofala eller Nampula och hålla koll på läget ifall det förändras. Det gör du lämpligtvis här.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.