Aktuellt Blogg Wenngarn – The For...

Många har jobbat länge med miljöfrågor och andra hållbarhetsfrågor. Det gäller inte minst många av våra hjältar som i flera fall varit pionjärer inom sina respektive områden. Vi själva firar 20-års jubileum. Samtidigt är det så många fler företag och organisationer som inte kommit igång ordentligt med sitt hållbarhetsarbete, inte insett att det är nödvändigt både ur ett etiskt och företagsekonomiskt perspektiv. Därför är det extra roligt att presentera vår hjälte för dagen, vårt framtidshopp.

Wenngarn har väckts ur sin törnrosasömn av Sisyfos fastighetsförädling som på två år inte bara tagit hela det gamla slottet och alkoholistanstalten från nedgången och illa sedd plats till välbesökt hotell och uppskattat bysamhälle, utan också tagit verksamheten in i den moderna fossilfria, kravmärkta, och energisnåla framtiden. Det återstår en del men i dagsläget finns väl utbyggd bergvärme, två solelanläggningar, tio elfordon, kravmärkt restaurang och bageri, giftfria odlingar. Utvecklingstakten är mycket snabb. Målet är att ha helt fossilfria transporter, producera 200 MWh solenergi årligen och att femtio procent av det som serveras ska vara närodlat och/eller ekologiskt senast år 2018.

Under våren 2016 tas nästa steg då Sisyfos basverksamhet, byggnationen, börjar integreras i hållbarhetsarbetet. Innan sommaren ska ”Hus utan sladd” stå klart. Detta är ett projekt som utmanar och utvecklar. Ett hus som inte är anslutet till elnätet utan klarar sig helt på egenproducerad el året runt. Sol, vind, batterier, vätgas, rymdduschar och passivhusteknologi undersöks för att hitta lösningar som ger full komfort utan att vara beroende av extern energiproduktion.

Att ställa om – varför ska det ta decennier? Måste vi inte ha högre ambitioner än så? Wenngarn och Sisyfos ingjuter förhoppningar om att om bara viljan finns så kan det gå så mycket snabbare. Med ett klimatavtal på plats som visserligen ger en god bas, men är fattigt på konkreta åtgärder, krävs det att alla krafter vaknar till liv och är med och bidrar.

Läs mer om Wenngarn och deras hållbarhetsarbete här.

#uandwe20

Your comment has been successfully submited.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.