Blogg Coop – en av våra...

Idag är miljöfrågan starkt närvarande och företag och konsumenter med självaktning bidrar till att förbättra miljön på många olika sätt. Men frågan är om vi hade varit så långt framme utan Coop?

Coop har varit drivande inom miljöfrågor under flera decennier, vilket har öppnat dörren för nya miljöprodukter, ökad miljömedvetenheten och underlättat för konsumentmakten i dagligvaruhandeln. U&We fick det första uppdraget (i stort sett innan vi fanns) av Coop i hård konkurrens med McKinsey&Company. Därmed inledde Coop och U&We ett tjugoårigt samarbete för en bättre planet.

På Coop har det under åren funnits ett ovanligt stort antal engagerade personer som har lämnat betydande bidrag till både Coops hållbarhetsarbete och som har inspirerat andra i branschen. Den tidigare VD:n Peter Westring var en av de viktigaste krafterna. Han drog igång den strategiska satsningen på hållbarhetsfrågor som lade grunden för de efterkommande tjugo årens framgångar på hållbarhetsområdet. Mikael Robertsson har som miljöchef under decennier varit en kunnig och outtröttlig kraft trots ständiga byten av företagsledningar med ett par års mellanrum. Ethel Forsberg, Per Rosengren och Per Baummann har bidragit med systematik och mycken kunskap. De senaste åren har energiknippet Louise König lyckats uträtta underverk med knappa resurser. Och det finns mången fler Coophjältar att hylla.

Redan när Coop (KF) bildades år 1899 antogs mottot ”rena och oförfalskade varor”. Oron över vad som finns i maten har sedan dess väckts vid flera tillfällen. I mer än 40 år har Coop minskat sopor och ökat återvinningen. Arbetet med ”Onödiga tillsatser” inleddes år 1978 efter konsumentinflytande. År 1984 kunde de första alternativodlade grönsakerna erbjudas i butikerna efter samarbete med odlare. Året efter bildades KRAV, bland annat med stöd av Coop. År 1986 kom ”Alternativt kött” och året efter sprättägg. År 1991 lanseras Änglamark och en rad nya miljöprodukter.

År 1995 genomför Coop miljöanalysen Sila Kamelerna tillsammans med oss, en analys som ger avtryck både i Sverige och internationellt. Sila Kamelerna resulterar i en omfattande satsning på hållbarhetsfrågor och ett av målen är minst tio procent ekologiskt. 1996 tar de bort leksaker med ftalater. 2002 stoppas buräggen och samma år stiftas Änglamarkspriset. Från 2005 har Coop bara hållbar fisk i sina butiker. Från 2013 bara certifierad palmolja. Och 2013 inför Coop Veckans Ekologiska, en alltjämt pågående kampanj för att boosta något som redan är Sveriges största ekologiska sortiment med över 2 400 olika varor. Coop har varit först med det mesta inom miljöområdet.

Tack Coop, ni är en stark katalysator för hållbarhet i hela Sverige! Och en av våra hjältar!

Vad hände i världen 1996?

  • Frankrike går slutligen med på att upphöra med kärnvapenprov i Stilla havet. USA skriver på avtal om förbud av kärnvapenprov.
  • Galna kosjukan slår till i Storbritannien och leder till ökad insikt om betydelsen av vad vi matar djuren med. Samma år föds också världens första klonade djur, fåret Dolly.
  • John Major, Helmut Kohl, Jaques Chirac, Boris Jeltsin och Bill Clinton var politiska ledare som dominerade scenen samtidigt som Kofi Annan kliver in som FNs Generalsekreterare. Nelson Mandela undertecknar Sydafrikas första demokratiska författning. Göran Persson blir statsminister och hyllar Kina vid ett statsbesök för dess ”stabilitet”.
  • USA inleder Operation Ökenstorm i anfallet på Irak. 
  • Pokémon Röd och Grön lanseras som de första spelen i Pokémonserien.
  • Globala uppvärmningen slog nya rekord. Svåra tropiska stormar drabbar både Mexiko, Indien och Bangladesh, medan en snöstorm paralyserar centrala USA. Kanada drabbas av de mest kostsamma översvämningarna i dess historia.
  • Det första vilda storkparet häckar i Sverige för första gången sedan år 1954.
  • Och år 1996 hade Coop tagit ett nytt stort språng i arbetet för en bättre planet! De leve!

 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.