Blogg Framtiden är ljus ...

Vi går mot höst, även om temperaturen säger något annat. Dagarna blir allt kortare och runt hörnet ruvar november. Då är det värt att uppmärksamma den positiva utveckling som faktiskt pågår och som i många fall har tagit fart efter år av gnetande. Det finns sådant som är mindre upplyftande men låt oss lämna det därhän. Jag tänker istället ge några av de exempel på positiv utveckling som får mig att glädjas och se ljuset och tro på ketchupeffekten.

Först nyheten om att antalet vilda tigrar i världen faktiskt ökar. Efter att ha minskat från runt 100 000 till ca 3 200 har minskningen stoppats och uppskattas nu till 3 900. Det ger hopp om att vi håller på att vända trenden och att vi kommer leva på en jord där vilda tigrar finns också i framtiden.tiger

Utvecklingen inom ekologisk mat är ett annat område som är spännande. Häromdagen publicerades de senaste försäljningssiffrorna på ekologisk mat. Försäljningen ökar med 23 procent och andelen är uppe i 9 procent vilket är i paritet med Danmark som varit världsmästare i ett antal år. 2013 låg andelen i Sverige på 4.3 procent. Här kan man verkligen tala om ketchupeffekt.

Solenergiområdet utvecklas i en rasande takt. Ett världsrekord slogs nyligen av Chile, där ett kontrakt på solel hamnade på under 30 öre per kWh. Det kan jämföras med det pris per kWh som nybyggd kärnkraft i Storbritannien garanteras under 35 år som ligger på över 1 kr. Solenergi är på väg att bli den billigaste energikällan alla kategorier.

Tre exempel på en positiv utveckling och det finns många fler. Vi på U&We som framförallt jobbar med näringslivet märker hur allt fler företag kliver in och tar sitt ansvar och också blir drivande i utvecklingen mot en mer hållbar värld. Det är positivt och för många företag också lönsamt att driva hållbar utveckling. Slutligen, med ytterligare en koppling till ketchup, kan jag inte låta bli att ta upp Max lansering av vegetariska alternativ som har varit en riktig succé och nu tävlar med deras klimatkompensation om att vara den lönsammaste satsning någonsin från deras sida.

Senaste Inläggen

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.