Blogg Lucka 14: Ge tomten ...

Tomten är ett skönt mytologiskt väsen, en gubbe med stort vitt skägg som bor på Nordpolen och åker runt i världen kring juletid och ger presenter till snälla barn. Poängen är historien om tomten som vi kontinuerligt återberättar, inte själva tomten i sig.

Det berättas att tomten knackar på hemma hos människor och frågar ”Hoho, finns det några snälla barn här?”. Det han egentligen menar är, finns det några här som har gjort ett större positivt än negativt avtryck på världen sen sist? Och dem belönar han med presenter.

Historien om tomten var en passande historia i en tid av materiell nöd, när den enda leksaken man hade kanske var den man fick på jul. Jag tror att tomten fyller en funktion i vår tid också, genom att åka hem till alla, ställa frågan, vänta på svaret, och sedan åka vidare.

Människor har varit involverade i destruktiva projekt tidigare, men sällan har vi alla varit delaktiga i ett så massivt destruktivt projekt som idag. Vi står inför en sjätte massutrotning av arter på jorden, och människan driver denna utveckling. Vår materiella konsumtion är central.

Hawksbill Turtle. Utrotningshotad för att människor jagar den för sitt vackra skal, och för att den lever på korallrev, vilka i takt med växthuseffekten bleks bort.

Tomten borde ha en checklista:

  • Har du bidragit till en större inbindning av koldioxid än utsläpp av koldioxid under det senaste året?
  • Har du skapat bättre förutsättningar för andra arter på jorden, utan att samtidigt ha bidragit till ett minskat livsutrymme för ytterligare andra, kanske till och med utrotning?
  • Har du tröstat, stöttat, inspirerat och tagit hand om andra människor sen sist, utan att samtidigt indirekt bidragit till brott mot mänskliga rättigheter i dina köpta prylars värdekedjor?

Foxconn-fabrik i Kina där man bygger PS4. Senaste åren har ett tiotal anställda hoppat från taket för att ta livet av sig.

Finns det någon som kan svara ja på tomtens tre frågor så är hen värd alla mina potentiella julklappar. Och där i ligger väl en del av paradoxen, vi minns knappt längre hur vi kan visa uppskattning av varandra, utan att ge dem något vi köpt. Konsumtion ligger djupt inbäddad i vår missbrukskultur, om vi låter köpandet vara vårt utryck av omtanke och belöning.

Jag nöjer mig med att dela ut glada tillrop på jul i år. Tomten kommer ändå inte fram, han åker ju släde.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.