Blogg Spar pengar – ät ...

#66 Besöker du lyxrestauranger i Norden så bjuder de nu för tiden på vårlök, ramslökskapris, granskott, almfrön, löktrav, gulplister, svinmålla med mera. Listan på restaurangernas vilda växter kan bli väldigt lång. Trenden hos de yppersta nordiska köken förväntas också sprida sig till både kvarterskrogar och hemmaköken.

Så här års är de vilda växterna extra delikata när de som spröda primörer just har slagit ut i vår natur. Vi brukar skörda ramslök i skogen invid vår granne på landet och samtidigt kommer de första, späda nässlorna vilka blir nässelsoppa. Igår gick vi bland stenarna på stranden och plockade vi strandkål som vi stekte med smör och lite lufttorkad skinka. Superdelikat!

Strandkål är kungen av kål!

Vi måste avsevärt minska miljöpåverkan av det vi äter. Går vi över till ekologiskt är det ett steg på vägen. Börjar vi också äta av vad naturen bjuder har vi kommit ytterligare ett steg. När du svär över ogräset i landet så stanna upp och fundera på om det inte i själva verket är mat. Ung kirskål, eller kärs om du vill, kan du använda som spenat i sallad, soppa, wok och annan matlagning. Till och med den förhatliga kvickroten kan användas som mat. Pannkakskvickrot ska vara en höjdare.

Nu behöver man inte gå på Noma i Köpenhamn eller någon annan exklusiv krog av världsklass för att lära sig mer om vad i naturen man kan äta. På www.skogsskafferiet.se kan man se månad för månad vilka läckerhet det bara är att gå ut och hämta. Och kocken Rune Kalf-Hansen och Lisen Sundgren har i dagarna släppt kokboken Det vilda köket. De öppnar dörren för en ny smakvärld med älgörtsmajonnäs, rölleksolja, pasta med almfrukter och svinmållskryddade köttbullar.

Så ta för dig av naturens smakliga ekosystemtjänster. De är helt gratis, bara du tar hand om dem!

Och se till att inte någon av växterna är fridlyst i ditt län, vilken exempelvis strandkålen kan vara.

 

Detta är inlägg #66 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen i 100 dagar med start den 1 mars 2014.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.