Aktuellt Blogg Sverige toppar Good ...

Engelsmannen Simon Anholt, rådgivare till regeringar runt om i världen, har ägnat tid och resurser åt att ranka världens länder ur olika perspektiv i det som kallas Good Country Index. Kriterierna är:

  • Science & Teechnology
  • Culture
  • International Peace & Security
  • World Order
  • Planet & Climate
  • Prosperity & Equality
  • Health & Wellbeing

Var och en av de sju kriterierna bryts sedan ner på fem underkriterier som bedöms.

Totalt sett kommer Sverige på första plats när sju kriterier sammanvägs. Sverige rankas etta på de två sista variablerna. För faktorn Planet & Climate blir det en sjunde placering.

Total tvåa efter Sverige är Danmark. Därefter följer Nederländerna, Storbritannien och Schweiz.

I en tidigare version kom Sverige på sjätte plats. För den som tittar på Simons Ted Talks kan det vara förvirrande att Irland kom på första plats, men som sagt det är en tidigare version av indexet. I sina Ted Talks förklarar han bakgrunden till indext. Lyssna här.. Man får mycket att fundera över!

Good Country Index mäter inte vad man gör inom landet utan vad man bidrar med utåt, vad man tillför världen. Dvs planetnytta, som vi kallar det inom U&We. Good betyder inte moraliskt god utan att man bidrar till mänskligheten och att jorden blir en bättre, rikare, rättvisare plats att leva på. En hög placering betyder alltså att man bidrar mer än länder med en lägre placering. God är inte motsats till dålig utan till självisk.

Simon Anholt säger att länder vanligtvis tävlar om att vara bäst på snabb tillväxt, teknologi, rikedom eller till och med lycka. Men han säger att dessa aspekter inte räcker för att ett land ska vara ett Good Country.

Hans ambition är att vi ska börja tänka och prata om länder som mer eller mindre goda. Och han vill att regeringar ska börja tänka inte bara på vad man gör för det egna landet utan vad man gör för andra länder. Han hoppas detta ska bli en konkurrensfaktor. Det är faktiskt en mycket intressant distinktion. Hans tes är att ju mer ett land samarbetar desto mer konkurrenskraftig blir landet ifråga, eftersom man då blir attraktiv.

 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.