Blogg Det enda säkra med ...

Alla kärnkraftsanläggningar i Japan är byggda för att vara jordbävningsäkra. När man ser bilderna på explosionen i Fukushima och det spekuleras i att det har ägt rum en härdsmälta inser man att alla försäkringar av det slaget är värda noll. Det är på samma sätt som med BPs djuphavsborrningen att det naturligtvis var riskfritt, eftersom man hade så gedigna säkerhetssystem. Ända tills något oväntat hände som inte gick att förutse. Då hände det som inte kunde hända, som Tage Danielsson sa.
Den här olyckan borde göra slut på alla förhoppningar om en riskfri kärnkraft. Kärnkraft är ingen hållbar energilösning.

KOMMENTERA

9 Replies

  1. Vändpunkten

    Kommen I-världs ände är, kommen till
    slutet. Gamla gudar strörtas, söndras, smulas,
    slukas av mänskans oro och ångestångors eld,
    dör i Meningens flammor – av ohörda böners ekon.

    Speglar visar världar bortom tankens dyning,
    bortom fantasiens ändlighet, hitom
    mörkrets slukande av ljusets år av ljus.
    Mänskan fånge är – i Mamons brunn av drömmar.

  2. Du menar att hela världen ligger på jordbävningszon och utsätts för tsunamivågor? Om något så har denna olycka visat att kärnkraft inte är så farlig vid tillbud som vissa hävdar. Trots jordbävning och tsunamis är strålningsspridningen tämligen liten.

    1. Andreas: Man får ju bara hålla tummarna. Japan ligger i alla fall i en jordbävningszon och där finns så där 35 kärnreaktorer och nu talas det om att man väntar på ”the big one”. Alltså en ännu värre jordbävning. Det känns inte särskilt säkert.

  3. Vi kan konstatera att Fukushima var jordbävningssäkert! Det pallade den värsta jordbävningen på, vadå, 140 år eller så. Det var INTE jordbävningen utan tsunamin som ställde till det genom att proppa igen kylvattenintagen. Reservkraften stannade på grund av överhettning när den inte fick kylvatten och härdens nerkylning hindrades. Därav ångexplosioner och annat. Men reaktorn och inneslutningen har hållit, så här långt i alla fall och det tycks ju inte vara någon fara för att det skall bli några betydande utsläpp, ens vid en härdsmälta. En härdsmälta som sådan kan i detta läge faktiskt kvitta, så länge den inte ger upphov till utsläpp. Om det stämmer att man pumpat in havsvatten för att kyla är verket skrot i alla fall.

    Sluträkningen kommer troligen att landa på ett begränsad antal döda och skadade arbetare på verken, materiella förluster på ett redan pensionsfärdigt verk, och mycket små utsläpp. Troligen inga civila dödsoffer eller allvarligt skadade. Detta efter en massiv jordbävning och en tsunami! Det visar på styrka, snarare än svaghet.

    Innan någon kallar mig cynisk – jämför med raffinaderierna som brinner! Där blir det nog värre skador, men det lär vi inte läsa ett enda pip i tidningar och bloggar om!

  4. Nu har jag läst på lite mer om vad som verkligen hänt, vad som kunde hänt, inte kunde hänt, och vad som kan hända. Jag är nu fullkomligt lugn!

    Den radioaktivitet som släppts ut i dom kontrollerade utsläppen är av en sådan sort som har en ytterst kort halveringstid. Det är ofarligt innan du hinner stava till radioaktivitet – övergår till kväve och xenon, d v s inerta gaser som finns naturligt i luften vi andas hela tiden. En rökare som stått direkt vid skorstenen och faktiskt exponerats under den korta aktiva tiden hade kunnat återställa sin förväntade livslängd bara genom att sluta röka.

    Den som vill veta bättre än alla journalister och dom som bara läser tidningar kan läsa här, till exempel om hur explosionen gick till:
    http://www.world-nuclear-news.org/RS_Battle_to_stabilise_earthquake_reactors_1203111.html
    http://bravenewclimate.com/2011/03/12/japan-nuclear-earthquake/
    http://ansnuclearcafe.org/2011/03/11/media-updates-on-nuclear-power-stations-in-japan/

    Den i mitten är kanonbra!

    Göran, det finn 55 reaktorer om jag inte minns fel. Eller fanns… 🙂 Fukushima 1 skulle ändå stängas för gott i mars i år, tvåan ställer man nog av den också nu och de andra fixar man troligen till igen, fast det tar några år.

  5. Själv känner jag mig fullkomligt ”olugn” efter att ha lyssnat på Vetenskapens värld 12.10 idag och Jan Blomgren, föreståndare för Svenskt Kärntekniskt Centrum.
    http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=412

    Med hans syn på världen så vill han förstås mana till lugn och att vi avvaktar eventuella förutfattade slutsatser innan vi vet mer – om ca 2 veckor. Erfarenheten säger mig att riskbedömningen allt som oftast görs mer positiv och mindre farlig när det kommer till stora projekt och uppdrag som är svåra att överblicka.

    Jag hoppas att sol- vind- och annan förnybar energi får ett uppsving efter dessa kärnkraftolyckor som nu skett och sker i Japan.

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.