Aktuellt Blogg Ekobanken - vår fin...

1998 startades Ekobanken i Järna, två år efter att banken grundandes i samband med att ansökan om banktillstånd som medlemsbank skickades in.

Ekobanken drivs av liknande värderingar som U&We och sedan 2006 är detta vår bank. Att få ha en ansvarstagande bank som vill främja människors lika värde, rättigheter och skyldigheter och som aldrig haft några kreditförluster som sin affärsbank är en ynnest. Vi har under åren haft flera givande och lärande utbyten med bland andra Annika Laurén, Kristoffer Lüthi och Maria Flock Åhlander. Ekobanken var till exempel till stor hjälp och inspiration för många småföretag som deltog i affärsutvecklingsprogrammet Grönsamma affärer.

Tack vare Ekobanken kan våra pengar arbeta transparent och för det goda i samhället när vi själva inte behöver dem! Likviditeten skapar planetnytta genom bankens utlåning till sociala och miljöinriktade initiativ. Tack Ekobanken, ni är en katalysator i er bransch och en av våra hjältar!

Vad hände i världen 1998

Känslan när jag tittar på vad som hände 1998 i Sverige och världen är att vi står inför ett uppbrott, att millennieskiftet närmar sig.

Året var en tid för många företagsfusioner. Stora gick samman med finländska Enso-Gutzeit. Bensinbolagen OK och Q8 gick ihop och läkemedelsföretaget Astra gick samman med brittiska Zeneca.

Stockholm var Europas kulturhuvudstad 1998. Elisabeth Ohlson Wallins fotoutställning Ecce Homo visades för första gången i domkyrkan i Uppsala och väckte stark debatt. På Hisingen i Göteborg skedde den explosionsartade branden i en festlokal som tog 63 ungdomars liv och skadade så många som 213. Detta är också året när den nya svenska miljöbalken utfärdades.

Den politiska kartan i Sverige var väsensskild mot idag. Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta riksdagsval på lång tid men behöll ändå regeringsmakten eftersom Moderaterna bara ökade marginellt. Vänsterpartiet däremot fördubblade sitt valresultat från 6,2 % till 12 %, medan KD gick från 4,1 till 11,8 %. Valet var dessutom Sveriges första personval med ett mycket lågt valdeltagande, bara 81,4 %.

I Ryssland var det perestrojka och president Boris Jeltsin avskedade hela sin regering och utsåg den blott 35-årige Sergej Kirijenko till ny regeringschef. I Pakistan genomfördes fem underjordiska kärnvapenprover i Baluchistan. WHO fick en ny chef i Gro Harlem Bruntland.

Även 1998 var liksom 1995 ett år fyllt av jordskalv och jordbävningar. I början på året dog 47 personer i Kina, närmre 2 000 skadades och 40 000 blev hemlösa. Afghanistan drabbades av två stora jordbävningar under året – den första dödade över 5 000 personer den andra dödade ytterligare 5 000 personer och gjorde 60 000 människor hemlösa.

Annars är nog orkanen Mitch det extremväder som jag minns bäst. Orkanen lämnade död och stor materiella skador efter sig på de platser den drog fram. Värst drabbade var Honduras, Nicaragua, Guatemala och Belize. 20 000 personer dödades, och 3 miljoner blev hemlösa.

Det kan kännas tröstlöst med dessa tillbakablickar, men 1998 var ju även Ekobankens startår. Hipp hipp hurra! De leve!

Your comment has been successfully submited.

Kommentera