Blogg Från chock till hop...

Det var två planeter som möttes i rymden. Hur mår du då?

– Inget vidare

– Vadå då?

– Jag har homo sapiens

– Ingen fara det går över

Så inledde journalisten Folke Rydén sitt föredrag om Östersjön framtid under Almedalsveckan i somras. (se webbsändningen igen)

Hela föreläsningen poppar upp igen då jag i dagarna läser om hur Nord-streamkonsortiet vill släppa ut giftigt vårtmedel i Östersjön. Nord-stream vill spola sin planerade gasledning med ämnet glutaraldehyd för att sedan släppa ut substansen i Östersjön skriver Aktuell Hållbarhet. Jag påminns även om Folke Rydéns uppmaning – sprid budskapet vidare.

I Sverige så vill vi gärna vara med och påverka och ofta så har vi åsikter om miljö och hållbarhetsproblem runt omkring i världen. Återigen blir vi påminda om att vi har miljöproblemen runt knuten och att vi har problem att sopa rent på vår egen bakgård.

skarmavbild-2016-10-07-kl-00-13-02

Under ledning av Folke Rydén och fotografen Mattias Klum kommer fem dokumentärfilmer och två spelfilmer att produceras. Dokumentärerna skall skildrar de hot och utmaningar som Östersjön står inför. Filmerna skall även visa allt det vackra som finns i havet samt illustrera hur viktigt havet är för både havsinvånarna och de som bor i dess närhet. Läs mer om projektet The Baltic sea media project 2020

Under föreläsningen så berättade Folke Rydén om de olika filmernas framkomst. Hur svårt det var att få följa med fiskarna ut under sina fångstturer och bakgrunden var att nyfångad torsk i ”fel” storlek dumpades och tusentals ton dog med omedelbar verkan. Där var det regelverk och politisk tröghet på både EU och Sverige nivå som spökade. Film nr 2 handlade om övergödningen där polska grisgårdar med 40 tusen suggor  var (motsvararande en stad av Uppsalas storlek) dumpade avföringen rakt ut i Östersjön och ryska kycklingfabriker (med 1 miljon kycklingar på varje) vars gödsel och likdelar bildade egna insjöar med kycklingavföring. Nästa film handlade om kemikalierna där vi fick följa en familj i den svenska skärgården vars småbarn hade en 20 ggr högre PFOS halt än mamman.

Film 4 handlad om sjöfartens villkor där det inte fanns några incitament att inte dumpa ut kryssningsfartygens toalettankar direkt i Östersjön.

Behöver jag skriva att föreläsningen blev en riktig ögonöppnare för undertecknad

Film 1  – Alla torskar – Överfiske 2009

Folke Rydén följde med fiskarna ut i Östersjön där skedde dumpning av torsk, tusentals ton

Film 2 – Vårt grisiga hav – Övergödning

Polska grisgårdar med 40 tusen suggor motsvararande en stad av Uppsalas storlek.

Det grisiga havet. Ryska kycklingfabrik med 1 miljon kycklingar på varje gård.

Film 3 – Den andra vågen – Kemikalier 2013

Första vågen DDT, dioxiner. Nu gånger andra vågen småbarn hade PFOS 20 ggr mer än mamman.

Film 4 – Hotet på havet – Sjöfartens påverkan 2015

Kväve, svavel, partiklar, svart vatten. 10 000 tals människor dör i förtid. 2021 kommer det att vara förbjudet att tömma

Film 5 – Uppföljningen

Mammorna, torsk, sjöfarten, kemikalier, kycklingfabriken – att ingjuta hopp.

Hur gick det sedan? Folke Rydén kunde berätta att bildmediet fungerar. T ex gällande kycklingfabrikens avfallsdumpning så agerade ett antal finska aktörer och beslöt sig att stötta anläggningarna finansiellt för att bygga egna avfallsanläggningar.

Rydén avslutar med att konstatera att det händer en hel del positiva saker – vi går i rätt riktning. Framförallt så ökar medvetenheten om Östersjöns problematik.

Att fixa Östersjön är ett måttstock i hur bra vårt samhälle fungerar. Viktigaste är att fortsätta sätta tryck på politikerna att vi berättar om  Östersjöns status. Hoppas att denna bloggpost kan vara ett litet bidrag …

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.