Blogg Sveriges hållbarast...

Inom loppet av några dagar släpps två varumärkesundersökningar med Coop tillbaka i toppen. Oavsett vad en tycker om dessa rankingar så sopar Coop i år mattan med alla andra inom hållbarhet. Louise König är den grönast lysande hållbarhetsstjärnan just nu och det gamla citatet “all publicitet är god publicitet” verkar fortfarande stämma i en tid när det är svårt att komma igenom med budskap i bruset. Jag tänker förstås på domen mot #Ekoeffekten som kom i somras, som jag tror har stärkt konsumenternas tillit till varumärket!

I går släppte SB Insight sin årliga ranking SB Index. Undersökningen som görs i fem länder har ca 40 000 respondenter mellan 16-70 år. Tio i topp ser ut så här, med fjolårets placering inom parentes – hela listan hittar du här.

 1. Coop (5)
 2. IKEA (4)
 3. Lantmännen
 4. Apotektet (1)
 5. ICA (3)
 6. Tesla
 7. Saltå Kvarn (2)
 8. Systembolaget
 9. SJ
 10. Go Green

Precis som tidigare år hittar vi många flyg- och spelbolag i botten. Ett nytt grepp vid årets lansering var att betsson, som återfanns på sista placeringen nr 326 var inbjudna till ett samtal. Det som är lagligt i samhället behöver för den delen inte ses som hållbart. Betsson, liksom alla spelbolagen, har därför svårt att lyfta i den sociala dimensionen av hållbarhet, trots att de följer uppsatta regler. Men vem känner till att Betsson arbetar engagerat med miljöfrågan, enligt VD Pontus Lindvall är de t.ex. klimatneutrala… (Just det ordvalet är våra kollegor på ZeroMission tveksamma till och håller ett seminarium på temat “Kan man vara klimatneutral?” under Klimatriksdagen 4-6 maj.)

Själv funderar jag över U&We:s val att inte arbeta med spelföretag. Vi behöver få med alla företag på resan mot det hållbara samhället och att generera planetnytta, kan vi då välja att låta somliga av dem inte få ta del av vår kompetens och vårt engagemang?

Differs årliga undersökning av Sveriges grönaste varumärke lanserades för tionde gången i måndags. Undersökningen besvaras av 1 000 respondenter mellan 15-75 år och 85 företag i åtta branscher har undersökts i år. Coop intar topplacering även här!

 1. Coop
 2. ICA
 3. SJ
 4. Apoteket
 5. Apotek Hjärtat

Grattis Louise König och hela hållbarhetsteamet på Coop. Det är utmanande och inspirerande att arbeta med er. Utan er hade U&We inte funnits – när vi tittar på vår egen historia där Gröna Konsum var vår första kund!

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.