Aktuellt Blogg Höna av en fjäder...

Det har varit mycket hallå om att hackare lagt ut mängder med email skrivna av klimatforskare vid University of East Anglia’s Climate Research Unit (CRU) med anknytning till IPCC och som anses vara komprometterande. Climategate har det kommit att kallas. Ordet förekommer redan 9 milj ggr på Google. Klimatskeptiker tar dokumenten som intäkt för att hela IPCC mörklägger och väljer ut rapporter som passar syftet att bevisa att jordens temperatur ökar.

Frågan är vem som skulle vilja att alla ens email blev offentliga? Efter att ha tagit del av en del av alla kommentarer blir bilden att forskarna anser en del rapporter från kollegor är otillfredsställande och det säger man. Men det var inga hemligheter att de tycker så. De uttrycker också att de är frustrerade över att bli feltolkade och att de tvingas lägga en massa tid på för dem ovidkommande media- och politiska kontakter. Inget ovanligt precis.

Det kan tyckas vara ett jätteavslöjande och klimatskeptikter reagerar på att media inte täcker denna händelse, men dessa är mer sansade.

Det som är mer intressant är vad som inte kommer fram. Skeptiker har anklagat klimatforskarna för att vara kommunister, konspiratörer, politiskt styrda, vilja skapa ett globalt kontrollsystem och jag vet inte vad. Men inget av detta kommer fram ur emailen.

Får du för mycket av skeptikernas högljudhet? Då föreslår jag läsning av Climate Progress, RealClimate liksom CRU‘s egna kommentarer, där man säger att 95% av alla data varit offentliga i flera år. Det verkar dessutom som att en del av de temperaturdata som CRU saknar (Arktis) snarast visar att man underskattat den globala temperaturhöjningen!

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.